biznis
0

RS: Prodaja 26 preduzeća na 13 brokerskih kuća

FENA
Planom privatizacije koji je usvojila Vlada RS-a bilo je predviđeno da se do kraja godine na berzi ponudi državni kapital u 31 preduzeću, ali je s te liste zbog određenih okolnosti skinuto pet preduzeća, saopćeno je iz Investiciono-razvojne banke RS-a.

To su: „Famos Koran“ i „Hrana produkt“ Šamac, jer je u tim preduzećima pokrenut predstečajni postupak; zatim „Unis Feros“ zbog pripreme programa finansijskog restrukturiranja; „Čajavec-alatnica“ iz razloga što će u tom preduzeću biti primijenjena „ESOP“ metoda privatizacije (radnici podnijeli zahtjev za kupovinu državnog kapitala); i „Planina Blatnica“, jer preduzeće ne radi, a obustavljeno je i trgovanje njegovim akcijama na berzi zbog nedostavljanja finansijskog izvještaja.

U ponedjeljak 3.decembra u prostorijama Investiciono-razvojne banke održat će se javno izvlačenje pomoću kojega IRB RS bira berzanske posrednike za prodaju državnog kapitala u 26 preduzeća.

Trinaest brokerskih kuća iz Republike Srpske prihvatile su ponudu IRB RS-a za pružanjem brokerskih usluga po cijeni 0,37 posto od vrijednosti transakcije i 2.000 KM po aukciji.