biznis
7

Qantas doveo Travoltu da predstavi novi "retro" Boeing 737

Klix.ba
Australijska aviokompanija Qantas predstavila je svoj "retro" Boeing 737, avion nazvan po bivšem izvršnom direktoru Jamesu Strongu, čiji su 70. rođendan obilježili dolaskom filmske zvijezde Johna Travolte.
Foto: EPA
Foto: EPA

Qantas je tako prekinuo tradiciju nazivanja Boeinga 737 po gradovima i mjestima, te su ga prozvali Mr. Strong, po čovjeku koji je kao izvršni direktor kompaniju vodio od 1993. do 2001. godine i nadgledao spajanje Qantasa sa Australian Airlinesom te naknadnu privatizaciju. Od 2006. godine pa sve do smrti 2013. bio je na poziciji direktora. Umro je u 68. godini.

Istaknuto je da je James Strong bio važan dio historije aviokompanije, te jednako strastven kad je u pitanju njena budućnost.

Foto: EPA
Foto: EPA
"Ljudi su mu značili sve. Znam da bi bio ponosan na ljude koji su ga naslijedili", kazao je Gareth Evans iz Qantasa.

Dodao je da novi avion predstavlja prošlost, ali i budućnost kompanije za koju vjeruje da je izuzetno svijetla. Prema njegovim riječima, avion će Australce podsjećati na sedamdesete i osamdesete godine, kada se Qantas istinski uzdigao na globalni nivo.

"Bila je to nova era u kojoj su duga putovanja postala realna težnja za obične Australce. Milioni njih su tih godina prvi put letjeli u inozemstvo avionom Qantasa koji je imao ovaj kultni dizajn", istakao je Evans.

On očekuje da novi avion leti u sve dijelove Australije te ne sumnja da će kod starih generacija izazvati nostalgiju, a kod mladih želju da istraže priče o historiji Qantasa.