biznis
0

Promoviran stručni časopis “The South-East European Journal of Economics and Business”

FENA
Centralna banka BiH (CBBH) i Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu danas su promovirali četvrti broj stručnog časopisa "The South-East European Journal of Economics and Business", čiji je izdavač Ekonomski fakultet.

Naime, CBBiH s Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu ima potpisan Ugovor o tehničkoj saradnji i prema riječima guvernera CBBiH Kemala Kozarića namjera ove institucije je da spomenuti časopis postane literatura svakog ekonomsite u BiH, s obzirom na to da je u 2007. godini proglašavan i najboljim ekonomskim časopisom u regionu.

Prema riječima dekana Ekonomskog fakulteta Murisa Čičića, “The South-East European Journal of Economics and Business “ je časopis koji je orijentiran istraživački, koji je indeksiran na relevantne baze i koji pokriva oblasti ekonomije i biznisa s posebnim naglaskom na ekonomska pitanja BiH i zemalja jugoistočne Evrope. Urađen je u skladu s međunarodnim normama, a svi tekstovi objavljeni u njemu prošli su nekoliko recenzija, tako da njihovi autori dobijaju međunarodne reference.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Besim Ćulahović rekao je tokom promocije da redakciju časopisa čine 22 člana, ali da su samo njih troje iz BiH, dok su ostali iz raznih država svijeta.

  • Ovaj četvrti broj promovira 16 autora, a obrađuje teme koje se odnose na pristup tranzicijskih zemalja tržištu EU, govori o performansama inofirmi u industriji, o ponašanju industrije u stabilnim i nestabilnim političkim okruženjima, turizmu, rizicima na tržištu, o tome da izvoz može ubrzati pristup tržištu EU i drugim temama koje su interesantne za BiH, rekao je Ćulahović.