Značajna podrška
57

ProCredit Bank sa DFC osigurala garantnu liniju od 15 miliona dolara za podršku bh. dijaspori

ProCredit Bank podrška bh. dijaspori
ProCredit Bank podrška bh. dijaspori
ProCredit Bank je, u septembru 2023. s US International Development Finance Corporation (DFC), Američkom međunarodnom razvojnofinansijskom korporacijom, potpisala Ugovor o garantnoj liniji u iznosu od 15 miliona dolara.

Ovaj ugovor je nastavak saradnje američke vlade i ProCredit Bank koja za cilj ima podržati mikro, mala i srednja preduzeća (MMSP) u Bosni i Hercegovini (BiH) koja su povezana s dijasporom, doprinoseći ekonomskom razvoju zemlje.

Osnovna svrha ove garantne linije je pružiti ProCredit Bank podršku i garanciju od strane DFC-a za kreditiranje i jačanje kapaciteta MMSP-ova u BiH. Time se osigurava olakšan pristup finansijskim uslugama poslovnim subjektima sa inovativnim projektima koje bez takve podrške ne bi bilo moguće realizovati. Garantna linija pokriva 50% iznosa kredita, kao supstituciju zahtijevanih sredstava obezbjeđenja.

Garantna linija je namijenjena svim privatnim mikro, malim i srednjim preduzećima u BiH, uključujući njihova povezana pravna lica, koja zadovoljavaju određene kriterije. To uključuje MMSP-ove koji su u vlasništvu dijaspore ili su povezani s dijasporom, te imaju potvrđeno poslovno partnerstvo s osobama iz dijaspore koje borave izvan BiH. Dijaspora obuhvata bh. emigrante i njihove potomke koji žive izvan zemlje svog porijekla ili rođenja, bilo da je to privremeno ili trajno, ali i dalje održavaju značajne veze sa Bosnom i Hercegovinom. Pojam "dijaspora" ne odnosi se samo na nedavne emigrante, već i na one koji su izvan svoje zemlje porijekla već nekoliko generacija, ali i dalje održavaju identifikaciju i značajne veze sa BiH.

Osman Kajmović, direktor Odjela za podršku prodaji i razvoj poslovanja sa privredom ProCredit Bank, objašnjava kako je cilj ove garantne linije potaći ekonomski rast i poboljšati pristup finansiranju za bosnaskohercegovačke poslovne subjekte povezane sa dijasporom.

"ProCredit Bank u Bosni i Hercegovini snažno podržava veze bh. dijaspore i domovine", rekao je Kajmović i dodao: "Mi u ProCredit Bank vjerujemo da će ova linija omogućiti investitorima iz dijaspore lakši pristup finansijskim uslugama, a tako doprinijeti i nekim novim, inovativnim rješenjima na tržištu u BiH."

"DFC s ponosom podržava ProCredit Banku u proširenju kreditiranja malih poslovnih subjekata koji su u vlasništvu dijaspore ili su s njom povezani na drugi način", izjavila je Maryam Khosharay, vršiteljica dužnosti potpredsjednice Ureda za male poslovne subjekte i finansijske usluge DFC-a.

Finansiranje DFC-a će pomoći u mobilizaciji privatnog kapitala kako bi se ostvarili pozitivni razvojni utjecaji, koji će biti korisni i zajednicama u Bosni i Hercegovini.

Kao dio partnerstva s USAID-om, ProCredit Bank će se fokusirati na stvaranje finansijskih proizvoda koji će bolje odgovarati potrebama malih i brzorastućih kompanija povezanih sa dijasporom. Također, banka će nastavit jačati mehanizme razmjene informacija s USAID-om kako bi se osigurala bolja usklađenost finansijskih proizvoda banke s programima podrške koje USAID pruža putem projekta Diaspora Invest.

Za više informacija o ovoj garantnoj liniji ProCredit Bank, posjetite web stranicu, kontaktirajte putem e-pošte na [email protected] ili nazovite na broj telefona 033 250 950.

ProCredit Bank nastavlja s predanošću podržavati ekonomski razvoj BiH i unapređivati pristup finansijama za mikro, mala i srednja preduzeća širom zemlje.