Jubilarno 10. izdanje
47

Završen ovogodišnji Spirit Fest Sarajevo, izabrani najkvalitetniji likeri i rakije u BiH

S. Š.
U prelijepom ambijentu kongresne dvorane Hotela Holiday, sinoć je održan jubilarni 10.Internacionalni festival žestokog pića i rakija - "Spirit Fest Sarajevo".

Ovaj istinski spektakl ugostio je veliki broj destilerija i kompanija iz Bosne i Hercegovine i regiona, potvrđujući svoju poziciju kao nezaobilazan događaj za destilerijsku industriju, ugostiteljstvo i turizam.

Festival, čiji je prestiž prepoznat ne samo u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, već i šire u regionu, raste iz godine u godinu. Ove godine, 65 destilerija i kompanija, među njima i poznatih svjetskih brendova, predstavilo je vrhunske rakije i alkoholna pića.

Dejan Radović, organizator festivala, ističe da je interesovanje izlagača nikada veće, što govori o značaju ovog događaja.

"Presretni smo jer slaviti 10 godina ovako velikog događaja nije mala stvar. U realizaciji Festivala nastojali smo napraviti selekciju izlagača a kako bismo omogućili komunikaciju i degustaciju brendiranih rakija i alkoholnih pića, pružajući nezaboravno iskustvo ugostiteljima, hotelijerima, distributerima i ljubiteljima dobre kapljice", kazao je Radović.

Posjetioci su imali priliku degustirati vrhunske rakije i druga alkoholna pića uz gastronomske delicije iz Bosne i Hercegovine i regiona. Tradicija se nastavlja kroz dodjelu priznanja za najbolje ocijenjene rakije, a ove godine je predato 160 uzoraka u kategorijama rakija od voća, voća, rakija od grožđa, specijalnih rakija, likera i gin-a.

Dobitnici velikih zlatnih nagrada su:

U kategoriji od voća: Za najbolju rakiju od Jabuke – Jabuka Potpis Barik – Kalvados „Destilerija Braća Rajković. Za najbolju rakiju od Kruške – Wiliams Stupanj – Monaco d.o.o. Za najbolju rakiju od Šljive – Šljivovica Prepečenica - Rubin. Za najbolju rakiju od Dunje – Žuta Dunja – Destilerija Šurlan Za najbolju rakiju od Kajsije – Kajsija Stupanj X.O. – Monaco d.o.o.

U kategoriji rakija od grožda: Vinjak V.S. – Rubin

Vinjak Grand Reserve – Vinarija Čitluk U kategoriji specijalnih rakija: Kleka – Destilerija Tunik

U kategoriji likera: Orahovac Liker – Maraska Antique Pelinkovac Liker – Badel 1862 d.d. U kategoriji Gin: Sandalj Gin - Podrum Ostojić

"Sarajevo Spirit Fest je izrastao u jedan od najznačajnijih festivala ove vrste u regiji, što potvrđuje rastući broj izlagača iz godine u godinu. Renomirani brendovi su pokazali veliki interes za učešće, što ukazuje na izuzetnu kvalitetu uzoraka prezentiranih na festivalu", dodaje Radović.

Programski sadržaj festivala dodatno obogaćuje networking, povezujući predstavnike destilerija i zastupnike svetski poznatih brendova alkoholnih pića. Ugostitelji i hotelijeri imali su priliku obogatiti svoje lokale najkvalitetnijim pićima i razmjenjivati iskustva sa izlagačima.

Sarajevo Spirit Fest ostaje vjerni čuvar tradicionalnog takmičenja za naj lokera, uz odlični nagradni fondom. Ove godine titulu naj lokera ponovo nosi Danijel Zeljković.

Ovo jubilarno izdanje "Spirit Fest Sarajevo" upotpunio je i vrhunski muzički program za kojeg je bio zadužen Ali i Vernes.

Organizatori se zahvaljuju svim izlagačima i partnerima festivala kao i velikom broju posjetitelja koji su svojim prisustvom uveličali 10. po redu "Spirit Fest Sarajevo".