Enorman rast
11

Zašto je Bugarska lider jugoistočne Evrope u IT-u: Industrija vrijedna 2,5 milijardi eura

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Bugarska je lider jugoistočne Evrope u informacionim tehnologijama, što nije slučajno. Zapravo, ova država ima sistemski pristup u razvoju ove industrije koja vrijedi stotine miliona eura.

Preciznije, prema podacima američke kompanije International Data Corporation, bugarska IT industrija je u posljednjih sedam godina imala rast od 300 posto, dostigavši vrijednost od 2,5 milijardi eura. Kompanija Alcor koja uslužuje IT kompanije jugoistočne Evrope je objavila da je IT sektor najbrže rastući sektor bugarske ekonomije, godišnje doprinoseći BDP-u s 5,5 posto.

Ova industrija zapošljava više od 40.000 ljudi zbog kojih je Bugarska prema ovogodišnjem izvještaju o Globalnoj konkurentnosti među top 20 evropskih država u IT-u. U ovoj zemlji godišnje je 5.000 onih koji diplomiraju za zvanja iz oblasti STEM-a (nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike). Koliko su dobri bugarski STEM-ovci kazuje preporuka Williama Fitzsimmonsa s Harvarda: "Ako želiš prvoklasnog matematičara, pokušaj ga potražiti u Bugarskoj".

Da je Bugarska centar jugoistočne Evrope u IT-u govori i to da u njoj posluju međunarodne kompanije poput HP-a i IBM-a čiji se veliki razvojni centar (GDC) nalazi u Sofiji, a ovaj centar je jedan od strateških za IBM. I Coca-Cola u ovoj državi ima IT centar koji je Coca-Colin drugi najveći IT centar u svijetu.

Ozbiljan konkurent u vještačkoj inteligenciji

Jedan od bugarskih ciljeva jeste i taj da budu i centar za razvoj vještačke inteligencije. Prije tri godine je usvojena nacionalna strategija kako bi se taj cilj ostvario.

U Sofiji je prošle godine s radom počeo Institut za kompjuterske nauke, vještačku inteligenciju i tehnologiju (INSAIT). Institut je osnovan u partnerstvu sa švicarskim univerzitetima ETH i EPFL, a riječ je o dva najbolja tehnička univerziteta u svijetu. Ovo je prvi ovakav institut na jugoistoku Starog kontinenta, koji ima ambiciju i potencijal da bude globalni istraživački i obrazovni centar.

Time Bugarska po ovom pitanju postaje konkurentna Zapadnim državama. Od INSAIT-a se očekuje da će doprinijeti digitalnoj transformaciji privrede i društva, da će zadržati stručnjake u zemlji i da stručnjaci dolaze iz inostranstva.

Zašto je Bugarska centar IT-a u jugoistočnoj Evropi

Osim što ima dobre stručnjake, bugarska IT industrija pruža usluge po povoljnim cijenama. Kako je objavio Alcor, prosječna godišnja plata softverskog inžinjera iznosi više od 52.000 eura. To je dosta niže u odnosu na prosječnu godišnju platu softverskih inžinjera u zapadnoj Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama. S druge strane, to je znatno viša plata u odnosu na plate većine Bugara.

Još jedan razlog zašto je Bugarska centar IT-a u jugoistočnoj Evropi jeste taj što se nalazi u blizini glavnih evropskih IT središta, poput onih u Njemačkoj i Francuskoj. U prilog ovoj zemlji je i to što njeni stručnjaci dobro znaju druge jezike - engleski, njemački i francuski.

Kod njih se cijeni i to što imaju zapadnjačku radnu etiku, što se prvenstveno odnosi na posvećenost poslu, timski rad i tačnost. Razvoju bugarske IT industrije doprinosi i to što ova država ima najniže poreze na dobit i prihod kompanije u odnosu na ostatak Evropske unije. Taj porez iznosi 10 posto.