Konferencija o ESG-u
37

Zahtjevi bez kojih ni bh. kompanije neće moći poslovati, a dobrim dijelom se odnose i na radnike

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Na Ilidži je počela dvodnevna konferencija posvećena zaštiti okoliša, socijalnom razvoju i boljem upravljanju ili ESG standardima. Riječ je o standardima koji će biti neizostavni i za bh. kompanije. U suprotnom, uopće neće biti održive.
Standardi su sadržani u tri engleske riječi - environmental (zaštita okoliša), social (društvena odgovornost) i governance (savjesno korporativno upravljanje).

Marija Pujo Tadić je kao međunarodna stručnjakinja za zakonodavstvo i politike kojima se tretiraju klimatske promjene objasnila zašto kompanije neće moći poslovati bez primjene ESG-a.

Govoreći o tome, podsjetila je da je bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Annan 1999. pozvao kompanije na stvaranje "globalnog tržišta s ljudskim licem", zbog čega se smatra jednim od utemeljitelja ESG-a.

Napomenula je da primjena ovih standarda znači spremnost za globalno zagrijavanje, klimatske promjene koje svima nanose štetu. U suprotnom, kompanije neće moći poslovati. Kako je zaključila Pujo Tadić, ESG nije neprijatelj, već prijatelj kompanija koje ove standarde trebaju koristiti kao sredstvo.

Izvršna direktorica konsultantske kompanije Sustineri Partners Biljana Braithwaite je konstatovala da primjena ESG-a znači prelazak na kapitalizam koji se mora brinuti o svima.

Objašnjavajući značaj ESG-a, podsjetila je da će ti standardi i u Bosni i Hercegovini značiti da velike kompanije prate poslovanje manjih kompanija koje su dio njihovog lanca snabdijevanja. Kao primjer za to je istakla njemački zakon o lancima snabdijevanja koji već ima utjecaj na kompanije u regiji. To znači da će pratiti da li se poštuju radnička prava, pravo na čist okoliš, da li se u poslovanju koriste obnovljivi izvori energije idr.

Braithwaite je također napomenula da Evropska unija predvodi ESG agendu te da se od evropskih banaka već traži primjena ESG-a. Shodno tome, banke te zahtjeve prebacuju na klijente. Dakle , i klijenti moraju zadovoljavati ove standarde ako žele dobiti kreditna sredstva. Braithwaite smatra da je to učinkovito sredstvo pritiska na kompanije.

Ukazala je da banke imaju više sredstava nego što ih kompanije mogu iskoristiti, a da je jedan od razloga za to što ne ispunjavaju spomenute zahtjeve. Među brojnim je učesnicima konferencija koji su istkali da će kompanije morati podnositi i izvještaje o održivosti.

Boris Rukavina, voditelj bh. predstavništva njemačke kompanije TUV koja se bavi primjenom međunarodnih standarda, naglasio je da primjena ESG standarda podrazumijeva standardizaciju sistema upravljanja okolišem, sistema energetskog upravljanja, sistema upravljanja zdravljem i sigurnosti na radu te uputstvo za društvenu odgovornost.

Istakao je da standardizacija ne znači da kompanije više uopće neće imati utjecaj na okoliš, već da će se taj utjecaj smanjiti. Podsjetio je da je nemoguće u potpunosti nemati utjecaj na okoliš, tj. da bi to bilo ostvarivo samo onda kada se uopće ne bi poslovalo.

Organizator međunarodne konferencije je savjetnik ministra za okoliš i turizam Federacije Bosne i Hercegovine Tomislav Lukić koji je poručio Bosna i Hercegovina sama sebe mora učiniti održivom državom.