Privreda
3

VTKBiH: Primjedbe na transparentnost u dodjeli detašmana u FBiH

FENA
Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH) primila je brojne primjedbe na proceduru dodjele detašmana za rad u SR Njemačkoj i netransparentnost tog procesa nakon što je 1. augusta objavljen konkurs za dodjelu detašmana i obavljena raspodjela tih dozvola.

Generalni sekretar Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH Velibor Peulić izjavio je danas na pres-konferenciji da su u skladu s instrukcijom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za raspodjelu detašmana i zapošljavanje bh. radnika u SR Njemačkoj za detašmansku 2013./2014. godinu, koja je počela 1.oktobra, privredne komore entiteta donijele odluku o raspodjeli detašmana.

I dok je u Republici Srpskoj kojoj je pripala trećina od 1.917 detašmana, procedura provedena transparentno, Peulić je istaknuo da je u FBiH putem Privredne komore FBiH taj proces bio netrasparentan, što potvrđuje čak 57 prigovora od 106 prijava firmi iz FBiH za dobijanje detašmana.

Također istaknuto je da je dogovorom sa Saveznom agencijom za rad SR Njemačke u maju ove godine zbog prekoračenja Privredne komore FBiH u dodjeli detašmana za prethodnu godinu ukupan broj detašmana smanjen s 2.000 na 1.917 i to za FBiH 976, a za RS 529 dozvola.

Peulić je kazao da pri proceduri dodjele detašmana u FBiH uvid u dokumentaciju nije bio dozvoljen čak ni pojedinim članovima komisije koja je donosila odluku o tome, što ukazuje na netransparentnost i moguće zloupotrebe u tom procesu.

Po njegovim riječima u skladu s novom zakonskom procedurom Vanjskotrgovinska komora BiH ima samo ulogu posmatrača tog procesa i da izražava sumnju u provedeni proces dodjele detašmana u FBiH, a na temelju prigovora koje je VTKBiH i objavio na svojoj web- stranici.

Generalni sekretar VTKBiH je također kazao da Privredna komora FBiH duguje VTKBiH 216.000 KM po osnovu odobrenih detašmana iz prethodne detašmanske godine.

Detašman podrazumijeva poseban vid poslovne saradnje – dodjele radnih dozvola između preduzeća s teritorije jedne države koje na osnovu sklopljenog ugovora s preduzećem iz druge države izvodi radove u toj državi.