Privreda
5

Više od stotinu kompanija, preduzetnika i studenata na prvoj CEO konferenciji

Klix.ba
CEO (Career and Enterpreneurship Opportunities“ konferencija je 24. i 25. maja bila mjesto susreta uspješnih preduzetnika i studenata. Predstavljeni su uspješni mladi ljudi i njihove karijere, te domaći i svjetski "start upovi".

Predavači su primjerom svoje istrajnosti i kreativnosti motivisali studente, te kvalitetnim govorom prenijeli nevjerovatnu dozu pozitivne energije.

Na prvom danu konferencije poslodavci su imali svoje štandove na Career Start Upu, gdje su im prilazili studenti završnih godina koji su tu mogli dobiti informacije od predstavnika kompanija i upute kako i gdje se prijaviti za posao kod istih.

Održano je i takmičenje WANTED: Million Dollar Employee gdje je pobijedila Mujezinović Emina. Emina je pokazala odlične poslovne sposobnosti i osvojila prigodnu nagradu koju je osigurala Bellissima. Svi učesnici na takmičenju su pored razgovora koji su obavili sa različitim poslodavcima, uspjeli dogovoriti i intervjue u kompanijama. Na takmičenju Start up finale pobijedio je Avdo Halilović sa idejom pod nazivom Kindley. Pobjednik je ideju predstavio pred stručnom komisijom i osvojio finansijski poticaj, koji je sponzorisala mikrokreditna organizacija Prizma Mikro. Pored navedenih aktivnosti organizovan je i Coffee with…, gdje su učesnici mogli razgovarati sa uspješnim biznismenima i članovima akademske zajednice, te postavljati pitanja vezana za karijeru, biznis i profesionalni razvoj.

Drugi dan je bio rezervisan za predavanja gostiju konferencije. U fokusu su bile njihove životne priče, usponi i padovi koji su ih pratili tokom karijere. U toku drugog dana CEO konferencije premijerno u BiH je prikazan dokumentarni film The Startup Kids.

Za film su intervjuisani brojni preduzetnici među kojima su i osnivači Dropbox-a, Soundclouda, Vimea, investitori iz Accel Partners i CrunchFunda i mnogi drugi. Učesnici konferencije su imali priliku slušati prezentaciju i postavljati pitanja mladom Sarajliji i vlasniku start up kompanije vrijedne nekoliko miliona dolara - Emilu Hajriću, koji se javio iz vlastitog ureda u Washingtonu.

CEO konferenciju su organizovali Ekonomski fakultet u Sarajevu i Projekat zapošljavanja mladih (YEP) uz podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC). U realizaciji programa CEO konferencije bili su uključeni: Centar za razvoj karijere studenata i Centra za menadžment i informacione tehnologije Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Ideju su podržali: ComTrade, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade pri Kantonu Sarajevo, Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu, Posao.ba, Vijeće studenata Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Prizma Mikro, Massimo hostel, Klix.ba, Red Bull i Dr. Techno.

CEO