Prepoznatljivi brend
302

Veliki uspjeh: Kompanija Prevent u Goraždu proizvodi za Aston Martin, Land Rover i BMW

Klix.ba
Prevent Components
Prevent Components
Kompanija Prevent Components izgradila je svoj imidž kombinirajući poduzetnički duh s profesionalnošću u izradi i kao takva postala je prepoznatljiv brend i vodeći industrijski proizvođač u Centralnoj i Istočnoj Evropi, ali i jedan od vodećih u Bosni i Hercegovini.

Prevent Components dio je Prevent grupacije, koja je svoju proizvodnju u Bosnu i Hercegovinu uvela 1999. godine i od tada je jedna od vodećih kompanija.

Riječ je o trenutno najvećoj kompaniji privatnog sektora u BiH i jednom od vodećih industrijskih proizvođača u regionu CIE, a kao takva je postala sinonim za izvoz iz Bosne i Hercegovine, autoindustriju te društveno odgovorno poslovanje.

Ono što je izdvaja naspram drugih je velika stručnost u prodaji i logistici, te kombinacija sveobuhvatnog znanja i iskustva sa troškovno učinkovitim, ekološki prihvatljivim proizvodnim procesima, što i objašnjava zašto Prevent odjele za mobilnost, dom, modu i druge, možete pronaći u iznimno konkurentnim tržišnim segmentima.

Ključ Preventa za pretvaranje kompentencije u uspjeh je kvaliteta, ali i ispunjavanje zahtjeva kupaca s konstantnom težnjom za dokazivanjem i poboljšanjem. Povjerenje izgrađeno na dugoj tradiciji nastoje zadržati uz stalni pogled u budućnost, imajući već danas spremne odgovore na izazove sutrašnjice. Istovremeno, ali i što je jako važno, vode računa o tome da njihov otisak na okoliš bude što je moguće manji.

Prevent Components
Prevent Components

"Prevent Components je kompanija koja već niz godina ostvaruje impresivan godišnji rast od 15-20 posto. Od samog osnivanja smo neprekidno rasli zahvaljujući našoj usredsređenosti na razvoj inovativnih procesa, koji se razlikuju od onih koje nudi naša konkurencija. Vjerujemo da je upravo taj pristup ključ našeg uspjeha. Naravno, ova vrsta strategije zahtijeva znatne investicije u nove tehnologije, ali također nas čini izuzetno konkurentnim na tržištu", kaže direktor kompanije Enes Hadžiahmić.

Prevent Components
Prevent Components

Kao grupacija u Goraždu, Prevent je prisutan s tri fabrike, a jedan od koraka prilikom razvoja je bio proširenje proizvodnih kapaciteta, otvaranje novih radnih mjesta te pojačavanje izvoza širokog proizvodnog asortimana na svjetska tržišta.

Iz oblasti automobilizma, neke od najvećih i svjetski priznatih kompanija sa kojima Prevent Components posluje jesu Aston Martin, Jaguar i Land Rover - tri poznata britanska automobilska brenda koji predvode i u ambiciji Ujedinjenog Kraljevstva da sva nova vozila imaju nultu emisiju do 2040. godine. Od izuzetno vrijednog spomena tu je saradnja i sa Stellantisom, BMW-om i Volvom, dok je tu i izuzetno strateški bitan projekat RoffSTAR.

"U 2022. godini započeli smo razvoj projekta RoffSTAR za kampere, s ukupnim ulaganjem od 3,5 miliona eura. Očekujemo da će se projekt RoffSTAR pokrenuti u augustu ove godine, a serijska proizvodnja je planirana za oktobar 2023. godine. S nadom gledamo prema izvozu RoffSTAR projekta, koji će osim zemalja Evropske unije obuhvatiti i Australiju te Sjedinjene Američke Države", dodaje Hadžiahmić.

Ipak, to što sarađuju sa nekim od najvećih svjetskih imena u nekoliko sektora, nije jedino čime se Prevent Components može pohvaliti.

Prevent Components
Prevent Components

U svojoj proizvodnji oni koriste najmodernije mašine i tehnologije što umnogome povećava kvalitet njihovog rada, a samim tim i produkta. Imajući u vidu visoke standarde i tehnologiju koju spomenuti globalni brendovi koriste, saradnja sa Preventom samo potvrđuje to da je rad ove kompanije zasnovan samo na najvišim nivoima moderne tehnologije.

Sve to, međutim, ne bi uspijevalo i opstajalo da ne postoji dobra međuljudska saradnja, kolegijalnost i empatija među uposlenicima.

Kao što je to i poznato, svaki dobar rezultat ne bi bio postignut bez harmonije i sklada u poslovanju koji će svemu dati "final touch" i svojstveni pečat. Upravo je to slučaj u Prevent Componentsu, gdje se zahvaljujući kolegijalnosti i lijepoj saradnji unutar poslovnih struktura, postižu i izvrsni rezultati.

Prevent Components
Prevent Components

Prevent Components ima svoje dvije lokacije u Srebrenici i Goraždu. Zanimljivo je da tim uposlenika u Goraždu čini mlada, ali stručna ekipa čije godine ne prelaze 40 godina.

U Prevent Components Goražde za autoindustriju se proizvode dijelovi termoplasta, pjene i komadi dobiveni ekstrudiranjem plastike za automobilsku industriju. S druge strane, podružnica Srebrenica se bavi laminiranjem plastičnih komada za autoindustriju koju u drugoj fazi presvlače tekstilom i kožom.

Zahvaljujući posvećenosti lokalnoj zajednici te aktivnostima u oblasti korporativne društvene odgovornosti, Prevent Components se na tržištu izdvaja još i zbog finansijske podrške koja se ogleda kroz podršku sportskim aktivnostima i sportskim udruženjima.