Isporučeno 20.000 usluga
4

Vanjskotrgovinska komora BiH predstavila ciljeve bh. privrede za 2024. godinu

L. S.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Iz Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK) danas su u Sarajevu prezentovali ciljeve bh. privrede za 2024. godinu, uz osvrt predsjednika VTK-a Vjekoslava Vukovića na dosadašnje rezultate.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Vjekoslav Vuković, prvo je podsjetio na dodjelu nagrade "Polet" najuspješnijim izvoznicima iz Bosne i Hercegovine.

"Vidjeli ste zadnju nagradu koju smo utemeljili ove godine i ona je rezultat trogodišnjeg rada, velikog broja rezultata, anketnih upitnika i metodologije koju su uradili sveučilišni profesori. Ponosni smo na to. Našu nagradu smo nazvali 'Polet' koja je zapravo sinergija između gospodarske zajednice, komorskog sistema u BiH i onih politika koje trebaju da naprave pozitivan poslovni ambijent u BiH. To nisu mali rezultati", istaknuo je Vuković.

Skrenuo je pažnju i na iskorak u radu s akademskom zajednicom.

"Znanstvenim časopisom 'Incfocom science' napravili smo mali iskorak u radu s akademskom zajednicom. Posvećen je temama umjetne inteligecije, logistike, makroekonomije. Zašto da svi ne čitamo njihova znanja i ono što s nama dijeli akademska zajednica?", akcentirao je.

Podsjetio je da je VTK prošla turbulentno vrijeme od pandemije do dva velike sukoba koja se dešavaju, za koja kaže da prave poremećaje na svjetskom tržištu, a onda se reflektiraju i na cijene goriva i lance opskrbe, što trpi i privreda Bosne i Hercegovine.

Ipak, Vuković je napomenuo da je unatoč svemu dvadeset hiljada različitih usluga isporučeno privrednoj zajednici.

"Mi smo na neki način gledali da analiziramo sami sebe, i nekim rezultatima smo se i sami iznenadili. U pet godina je tristo hiljada različitih zahtjeva, dokumenata, incijativa prošlo kroz VTK-a, na koje je pozitivno odgovoreno, a 77 incijativa za izmjene zakona i podzakonskih akata kako u Parlamentarnoj Skupštini Bosne i Hercegovine, tako i u Vijeću ministara. Dvadeset hiljada različitih usluga smo isporučili privrednoj zajednici", konstatirao je.

Komora je inače donijela dugoročne smjernice kojima nastoji biti na usluzi privredinicima u naredne četiri godine, među kojima se izdvajaju unapređenje zakonske regulative u oblasti vanjskotrgovinskog poslovanja, digitalizacija, cirkularna ekonomija, unapređenje internacionalizacije.

Iz VTK su napomenuli da djeluju kao spona između privrednika i institucija vlasti.

"Što se tiče zakonodavstva tu smo vrlo aktivni. Imamo 12 novih incijativa. Grupacije djeluju kroz različite sektore, te one artikuliraju interese i zahtjeve privrednika. Mi uobličimo incijative privrednika i nastojimo ih u institucijama vlasti prvo predstaviti, a onda pokušati da od toga svega nešto i dobijemo", objašnjavaju.

Ističu da je najveći broj upita stizao o ulasku Hrvatske u Šengen i o tome kako će se takav čin odraziti na bh. privredu i izvoz.

"Mi ćemo i dalje raditi na tome. VTK je prva zapravo počela govoriti o toj temi. U BiH smo prije dvije godine imali više stručnih skupova i doveli smo kolege iz Hrvatske da pokušamo riješiti problem i na neki način privrednicima napraviti da protok robe ide i dalje", istaknuli su.

Naveli su da puno rade na digitalizaciji same komore, te da će ponuditi novu web stranicu, podstranicu i e-kataloge. Napravljena je stranica gdje privrednici mogu naci sve bitne informacije koje se tiču izvoza, i šta im je potrebno kako bi svoje proizvode predstavili vani.

Također, bit će riječi o zelenoj ekonomiji, cirkularnoj ekonomiji i zelenim lancima vrijednosti. Predviđena je i konferencija o dekarbonizaciji bh. privrede.

Kada je riječ o graničnim prijelazima, podsjetili su da osim Gradiške i Vijače traže Svilaj i Izačić, kao i Orašje, Kamensko i Ivanica.

"Naše firme izlaze drumskim saobraćajem, pa ako nema ovoga otežan je izvoz što može imati velike posljedice za bh. privredu", naveli su iz VTK.

Među ostalim nadolazećim aktivnostima spomenuli su da će Vanjskotrgovinska komora nastaviti dodjeljivati nagradu "Polet" najboljim izvoznicima iz BiH.

"Ove godine su rađeni kriteriji, koji su vrlo komplikovani i specifični. Od 45 njih nominiranih u 9 kategorija svizajedno imali su izvoz veći od 2 milijarde, više od 20 hiljada zaposlenih i dobit veći od 700 miliona. Ima snage u bh. privredi", zaključeno je.