Poruka poslodavcima
11

V.d. direktora Službe za zapošljavanje KS: Prekvalifikacija i dokvalifikacija nisu dale željene rezultate

B. R.
Foto: Vlada KS
Foto: Vlada KS
V.d. direktora Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Edina Ljubuškić smatra da projekti prekvalifikacije i dokvalifikacije nisu dali željene rezultate.

Ovo je izjavila na sjednici Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo, a kojoj je prisustvovao i kantonalni ministar privrede Zlatko Mijatović (NiP). Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, Mijatović je privrednike informisao o nedavno usvojenom Zakonu o javno-privatnom partnerstvu.

Pozvao ih je da daju konkretne prijedloge iz prakse za učinkovito poboljšanje poslovnog ambijenta te je naglasio da Ministarstvo daje podršku i otvoreno je za sve inicijative i prijedloge. Osim toga, pozvao ih je da dostave prijedloge i da na taj način uzmu aktivno učešće u kreiranju programa razvoja male privrede za naredni četverogodišnji period.

Poslodavci su raspravljali i o tržištu rada - nedostatku radne snage te su naglasili neophodnost usvajanja zakona o dualnom obrazovanju, koji im je od velikog interesa. Udruženje poslodavaca Kantona Sarajevo je bilo uključeno u izradu ovog zakona, za koji su naveli da se pokazao uspješnim u zemljama okruženja i Evropske unije. Mišljenja su da će se ovim zakonom osigurati kvalificirana radna snaga.

Privrednici su napomenuli da se Bosna i Hercegovina, pa tako i Kanton Sarajevo, suočava s apsurdnom situacijom da i pored ogromnog broja evidentiranih osoba na biroima za zapošljavanje, poslodavci ne mogu naći potrebnu radnu snage

Ljubuškić je najavila da će uskoro biti objavljena četiri nova programa zapošljavanja. Poslodavci su naglasili da je potrebno izmijeniti zakonski okvir na način da programi podrške zapošljavanju traju cijelu godinu, a ne samo određeni, obično vrlo kratki period.

Razgovarali su i o inicijativi za izmjenu propisa kojima je uređeno pitanje dobijanja urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole za izgradnju poslovnih objekata, a koju je Udruženje poslodavaca uputilo Ekonomsko-socijalnom vijeću Kantona Sarajevo.

Sarajevski privrednici smatraju da su diskriminisani u odnosu na privredne subjekte iz drugih kantona, jer je za dobijanje urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole vrlo komplikovano, procesi dugo traju te je bespotrebno uključeno više nadležnih institucija. Posebno su istakli dobijanje dozvola za gradnju solarnih elektrana.

Sastanak je zaključen dogovorom o nastavku aktivne saradnje sa ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta, povećanja investicija, očuvanja radnih mjesta, jačanja privrede i poboljšanja socijalnog položaja radnika, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.