Izbjegavanje poreza
3

U centru afere "Paradise Papers" advokatska offshore firma s Bermuda

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Advokatska firma Appleby s Bermuda, specijalizirana za offshore finansije, nalazi se u centru porezne afere "Paradise Papers" koja je potresla cijeli svijet.

Appleby pruža investicione savjete poslovnim, bogatim ljudima, koji žele da smanjuju porezno opterećenje i štite novac.

Polovina slučajeva iz afere "Paradise Papers" povezana je s firmom Appleby i njenim podružnicama, a ove nedjelje su ih objavili međunarodni mediji uz pomoć Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara sa sjedištem u SAD-u.

Procurilo je 13,4 miliona finansijskih dokumenata, od perioda 1950. do 2016. godine, a osvjetljavaju tajni svijet industrije sirove nafte koji je imao za cilj korištenje zakonitih sredstava za izbjegavanje poreza.

Stav o poreskim poslovima bogatih i moćnih otkriva offshore poslove koji su neprijatni, iako nisu nezakoniti.

Appleby, osnovan 1898. godine na Bermudima, sada ima kancelarije u poreskim rajevima, uključujući Britanska Djevičanska Ostrva, Kajmanska Ostrva, Ostrvo Man, Mauricijus i Sejšele, kao i druga ostrva.

Firma zapošljava 470 osoba u svojih 10 baza po cijelom svijetu, pružajući "praktična rješenja" na, kako to stoji na njihovoj internet stranici, jedinstvenim lokacijama.

Papiri su otkrili offshore poreske rupe koje koriste brandovi kao što su Apple i Nike, a također i poznate javne ličnosti poput pjevača grupe U2 Bona, šampiona Formule 1 Lewisa Hamiltona i kraljice Elizabete II.