Do 16. novembra
29

Studenti iz BiH se mogu prijaviti za praksu u njemačkim firmama

M. P.
Praksa traje od tri do šest mjeseci
Praksa traje od tri do šest mjeseci
Online prijave za stipendije Njemačke privrede za zemlje Zapadnog Balkana za ljeto 2022. godine otvorene su do 16. novembra, saopćeno je iz Njemačke ambasade u BiH.

Od pokretanja ove inicijative, od 2003. godine, praksu je dobilo više od 600 stipendista u više od 80 njemačkih preduzeća, a žene su činile više od polovine ukupnog broja.

Stipendijski program otvoren je za studente iz BiH, Albanije, Kosova, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Kroz ovaj program provodi se praksa u trajanju od tri do šest mjeseci u vodećim njemačkim preduzećima, a učesnicima se omogućava profesionalni i lični razvoj koji im omogućava dobijanje adekvatnog radnog mjesta nakon povratka u svoju zemlju.

Istovremeno, učesnici stiču ogromno iskustvo i brojne kontakte u privredi te se tako jačaju bilateralni odnosi kako s Njemačkom tako i među zemljama regiona.

Program stipendiranja je zajednička inicijativa istočnog odsjeka Njemačke privrede i Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj Njemačke, pokrenuta 2003. godine.

Prijave se mogu izvršiti putem linka.