Privreda
0

Španija u recesiji i u trećem tromjesečju

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Španska privreda je u trećem ovogodišnjem tromjesečju imala pad od 4,1 odsto u odnosu na isti period lani, dok je u drugom kvartalu to smanjenje bilo 4,2 procenta, takođe na godišnjem nivou, saopćila je danas Centralna banka te zemlje.

Bruto domaći proizvod (BDP) Španije je u trećem tromjesečju ponovo bio u negativnim brojkama zbog posljedica recesije izazvane globalnom finansijskom krizom i padom na tržištu nekretnina, objavila je Centralna banka.

Španski BDP je u periodu od juna do septembra, poredeći međukvartalno, smanjen za 0,4 odsto, poslije pada od 1,1 procenata u drugom kvartalu. To je već peti uzastopni međukvartalni pad BDP-a te zemlje.

Vlada očekuje pad BDP-a u ovoj godini za 3,6 odsto i predviđa da će ekonomija ostati u recesiji do drugog tromjesečja 2010.

U recesiji se privreda jedne zemlje nalazi kada BDP ima negativne pokazatelje dva uzastopna tromjesečja. U evrozoni, koja obuhvata 16 članica Evropske unije, pozitivni rast BDP-a će najvjerovatnije biti iskazan u trećem kvartalu 2009. pošto su te zemlje u periodu od aprila do juna zabilježile pad BDP-a za 0,2 odsto, objavila je španska centralna banka.