Privreda
0

Sajam u Zenici: Širok asortiman zdravih organskih proizvoda

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici danas je otvoren dvodnevni sajam Dani organske proizvodnje na kojem učestvuje preko 20 izlagača iz Bosne i Hercegovine.

Savez udruženja organskih proizvođača Federacije Bosne i Hercegovine u septembru je nastavio svoje promotivne aktivnosti kako bi upoznao javnost o značaju razvoja održive organske proizvodnje i potrebi konzumacije organskih proizvoda.

Na današnjem sajmu organske proizvodnje, preko 20 izlagača iz Sarajeva, Travnika, Višegrada, Viteza i Zenice, izložilo je organske proizvode za zimnicu, voće, povrće, razne prerađevine od ljekovitog bilja, džemove, sokove i druge proizvode.

Kao i svake godine, i na ovom sajmu najviše je štandova sa pčelarskim proizvodima.

Predsjednik Saveza udruženja organske proizvodnje Federacije BiH Sejad Herceg istakao je kako je odziv na sajam iz godine u godinu sve veći.

"Stvorili smo preko 200 radnih mjesta i preko 500 proizvoda je danas na našim policama. Broj izlagača iz godine u godinu raste, a ove godine posjetit ćemo 16 gradova u Federaciji BiH. Želim da se zahvalim građanima koji su prepoznali kvalitet i koji kupuju naše proizvode", izjavio je Herceg.

Dodao je da bi vlast trebala više pažnje posvetiti poljoprivrednicima u BiH.

"Svakodnevno imamo štrajkove, a mi samo želimo promovirati naše proizvode, ali poljoprivreda opada i sve je manje oranica zbog nebrige ljudi na vlasti", dodao je Herceg.

Izlagači će u Zenici ostati danas i sutra, dok je već u četvrtak planirano izlaganje organskih proizvoda u Travniku.