Privreda
458

Prvi kontejner bh. proizvoda isporučen na tržište Bliskog istoka

FENA
Prvi kontejner bh. proizvoda isporučen je na tržište Bliskog istoka, a u završnoj su fazi pregovori za plasiranje vode "Oaze" u luksuznom pakovanju - kaže bh. biznismen sa švicarskom adresom stanovanja Muhamed Pršeš.

On ističe da je to tek početak velikog izvoza bh. proizvoda na tržište Bliskog istoka.

Tokom ljeta prošle godine Pršeš je u prostorijama firme "Bin Sagr Group" u Dubaiu održao prigodnu prezentaciju bh. proizvoda koji se nesmetano mogu izvoziti na to tržište, a samo osam mjeseci nakon toga isporučen je prvi kontejner bh. proizvoda.

Isporučeno je 77 naših proizvoda iz 11 bh. kompanija - As iz Jelaha i njena grupacija Vispak, Kent, Oaza, Klas, te Hepok Mostar, Kondisa Sarajevo, Voćar Brčko, Sava i Spektar Drink Bijeljina i Akova - Ovako Sarajevo.

"Ovo je start, a planiramo da otvorimo nekoliko firmi na Bliskom istoku u Kataru, Rijadu i naravno Dubaiu te jednu kompaniju u BiH koja bi direktno radila ove izvozne poslove", najavio je Pršeš.

Kaže da je posljednjih osam mjeseci živio na relaciji Dubai - Cirih - BiH, te maksimalno, sa partnerima u biznisu, snimao potrebe tog tržišta.

"U narednih dvanaest mjeseci na tržiste Bliskog istoka planiramo izvesti proizvode iz još dvadesetak bh. kompanija. To bi našu ponudu zaokružilo na 600 - 800 bh. artikala, u najlošijoj varijanti očekujemo izvoz od oko 500 kontejnera bh. proizvoda", potcrtao je.

Precizira također da je vrijednost robe u jednom kontejneru oko 50.000 eura.

Najavljuje i da su u završnoj fazi pregovori za plasiranje vode "Oaze" u niz lanaca najpoznatijih svjetskih hotela na tom području. "Oaza" bi, kaže, za te kupce bila pakovana u luksuznim staklenim bocama.

"Iskreno rečeno, ovdje se radilo o čistim biznis relacijama gdje su sve strane, i kupci i prodavci i ja kao posrednik, dobili svoj dio zarade", pojašnjava Pršeš.

Naglašava da je to tek prvi korak ka definitivnom osvajanju ovog tržišta, te poziva kompanije iz BiH koje imaju proizvode za tržište Bliskog istoka da se jave da bi ih uvrstili u izvozni asortiman.

-"Ovo je velika stvar za ekonomiju BiH. Zahvaljujem kompanijama koje su podržale ovaj projekt, a pozivam i ostale da se priključe", poručio je Pršeš, navodeći da imamo mogućnost robu plasirati u 19 zemalja Bliskog istoka.

"U BiH imamo kapacitet, a i halal certifikat koji je jako važan dokument za uvoz robe za zemlje arapskog svijeta", kazao je Pršeš u informaciji dostavljenoj Agenciji FENA putem bhdinfodeska Birmingham.