Privreda
42

Profesor Čičić: Gradnja autoputa značajno utječe na ekonomiju i zaposlenost

Piše: A. Džano
Muris Čičić
Muris Čičić
Bosna i Hercegovina još uvijek mora uraditi mnogo toga kako bi na godišnjem nivou bilježila značajniji ekonomski rast, rekao je u razgovoru za Klix.ba ekonomski analitičar i profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Muris Čičić.

Portal Klix.ba je nedavno uporedio ekonomske pokazatelje iz 2005. i 2015. godine te smo analizirali šta se promijenilo u bh. ekonomiji za proteklih deset godina.

Pokazalo se da je u pojedinim aspektima BiH zabilježila ekonomski napredak, dok je i dalje mnogo negativnih pokazatelja. Pojedine statistike, kao što je broj nezaposlenih osoba, ukazuju na to da je u BiH 2015. godine ekonomska situacija teža nego 2005. godine.

U nastavku razgovora za Klix.ba Čičić govori o načinima kako bh. ekonomija može bolje napredovati.

"Potrebne su stukturne promjene. Prije svega smanjiti administraciju. Ali ono što nam pogotovo treba ako hoćemo jaču ekonomiju jesu javni radovi, dakle, ulaganje u infrastrukturu, što pokreće cjelokupnu privredu. Gradnja autoputa je značajno utjecala na povećanje ekonomske aktivnosti u BiH te povećanje broja zaposlenih“, rekao je Čičić.

Dodao je da izgradnja autoputa znači daljnje zaduživanje, ali da se dobrim planiranjem, ugovaranjem povoljnih kredita i programom otplate može postići mnogo više nego što je to do sada bio slučaj.

"Ono što je veoma bitno za svaku ekonomiju jeste stimulirati potrošnju, ali pozitivnu potrošnju. Smanjenje neproduktivnog sektora možda je i najvažnije za našu zemlju u ovom trenutku“, naglasio je Čičić.

Pozitivno političko ozračje je, prema njegovom mišljenju, ključno za privlačenje stranih investicija, što do sada nije bilo na zadovoljavajućem nivou u BiH i pored postojanja velikih prirodnih i drugih potencijala.

"Imajući u vidu dejtonski okvir, odnosno strukturu državnog uređenja, malo od onog što očekujemo se može realizirati“, zaključio je Čičić.