Ne baš sjajna situacija
9

Japan pao za još jedno mjesto najjačih svjetskih ekonomija, zemlji prijeti recesija i demografska kriza

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Japan je početkom ove godine pao na četvrto mjesto najjačih ekonomija na svijetu što je drastičan pad u odnosu na 2023. godinu. Glavni razlog je slab jen i starenje stanovništva.

Na treće mjesto, ispred Japana, nalazi se Njemačka, a prema analizi stručnjaka ovakvo poređenje pripisuje se naglim padom jena u odnosu na dolar u posljednje dvije godine.

Ministar za revitalizaciju privrede Yoshitaka Shindo rekao je novinarima da je Njemačka, koja je preskočila Japan, pokazala da je "imperativ" promovirati strukturne reforme, uključujući uvođenje više žena na posao s punim radnim vremenom i smanjenje barijera stranim ulaganjima.

"Mi ćemo primijeniti sve političke korake da podržimo povećanje plata", rekao je Shindo, prenosi novinska agencija Kyodo.

Podaci od četvrtka pokazali su da je realni BDP - ukupna vrijednost roba i usluga - smanjen za 0,1 posto u posljednja tri mjeseca 2023. u odnosu na prethodni kvartal, zbog slabe potrošnje stanovništva i preduzeća, navodi kabinet.

Dok se nedavni pad Japana na četvrto mjesto pripisuje dramatičnim promjenama valute, gubitak trećeg mjesta zbog problematične njemačke ekonomije zadat će udarac njenom samopouzdanju i već nepopularnom premijeru Fumiju Kišidi, prenosi Guardian.