Odluka EP BiH
70

Privremeno obustavljen rad u Rudniku mrkog uglja Zenica, radnici još čekaju plate

FENA
RMU Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
RMU Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EP BiH) donijela je odluku o privremenom prekidu rada u Rudniku mrkog uglja (RMU) Zenica, potvrdio je Feni Nedžad Duraković, predsjednik Sindikata pogona "Raspotočje" u RMU Zenica.

Rudari tog pogona su 6. marta ove godine zbog kašnjenja plata za januar i februar stupili u radnički neposluh, a prošle je sedmice završen elaborat o stanju u RMU Zenica, kojim bi se trebao dati odgovor da li je moguće rentabilno proizvoditi ugalj u zeničkom rudniku.

"Ovakva odluka, koja je na snagu stupila danas, može biti na snazi najduže godinu dana. Ne znači da će toliko i biti na snazi, odnosno očekujemo da će znatno ranije biti poznata sudbina našeg radnika. Radnicima će u toku primjene ove odluke biti isplaćivane zakonom propisane minimalne naknade. Ne znamo koliko će to iznositi", ukazao je Duraković.

Najavio je da bi zenički rudari do sutra ili najkasnije u ponedjeljak, 8. aprila, trebali dobiti plate i naknade za topli obrok za januar i februar. U maju prošle godine je donesena odluka o obustavi radova i u pogonu "Stara jama", koji bi tokom ove godine trebao biti i definitivno zatvoren. Do tada će, kako je napomenuo Duraković, rudarske inspekcije vršiti obavezne kontrole stanja u tim objema jamama.