Zvanični podaci Eurostata
0

Privreda eurozone je u recesiji

FENA
Eurozona se nalazi u recesiji, potvrdili su podaci o bruto domaćem proizvodu (BDP) za treće tromjesečje 2008. godine koji pokazuju da je privredni rast 15 članica eurozone u tom periodu smanjen za 0,2 procenta, koliko je pao i BDP cijele Evropske unije, objavila je evropska statistička agencija Eurostat.

BDP zone eura je smanjen za 0,2 posto već drugo uzastopno tromjesečje, dok je, nasuprot tome, privredni rast svih 27 zemalja EU stagnirao.

U usporedbi sa istim tromjesečjem 2007. godine tempo privrednog rasta eurozone usporen je na 0,6 procenata sa 1,4 posto u prethodnom kvartalu, a u cijeloj EU na 0,8 posto sa 1,7 procenata.

Jasno je da je došlo do osjetnijeg pogoršanja realne ekonomije. Ono što bode oči jeste da su najnovije prognoze najviše pesimistične, i to ne samo na nivou eurozone, izjavio je povodom ovih podataka predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Jean-Claude Trichet.

On je tako ponovo povećao očekivanja daljnjeg snižavanja ključnih kamatnih stopa ECB-a, objavile su svjetske novinske agencije.

Sljedeće zasjedanje Vijeća guvernera ECB-a će se, kako je najavljeno, održati 15. januara, a sadašnja istraživanja među ekonomistima predviđaju da bi moglo doći do daljnjeg smanjivanja kamata za pola procentnog boda.

Trichet je krajem decembra nagovijestio da bi ECB mogla dati pauzu na daljnje labavljenje monetarne politike.

U posljednjem tromjesečju 2008. godine ECB je snizila baznu kamatnu stopu za čak 175 bazičnih poena na sadašnjih 2,5 procenata.

U trećem tromjesečju lani najbolje je prošla slovačka privreda s rastom od 1,5 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok su poljska i irska ekonomija ostvarile rast od 1,2 procenta, a BDP Češke Republike je, recimo, u tom periodu rastao za 0,9 posto.

U trećem tromjesečju 2008., prema podacima Eurostata, došlo je do umjerenog oživljavanja potrošnje domaćinstava, koja je poslije prethodnog pada porasla za 0,1 posto.

Nasuprot tome su, međutim, investicije pale za 0,8 posto.

Bruto domaći proizvod SAD-a je u trećem kvartalu prošle godine pao za 0,5 procenata, a konačni izvještaj američkog ministarstva trgovine je potvrdio da je najveća svjetska privreda u recesiji, pri čemu je taj pad bio najdublji od trećeg tromjesečja 2001. godine kada je na ekonomiju te zemlje uticao teroristički napad na New York 11. septembra.