Obratili se sudu
51

Prijedorska firma šalje radnike kući, jedan od razloga rast minimalne plate u RS-u

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Prijedorska kompanija "Mila-Tekstil" je prekinula radni odnos sa svim zaposlenicima, a kao jedan od razloga za to je istakla nedavni rast minimalne plate u Republici Srpskoj.

Ova kompanija je od Okružnog privrednog suda u Prijedoru zatražila da joj se dodijeli likvidacioni upravnik zbog toga što ne mogu nastaviti pozitivno poslovati pod trenutnim uslovima.

"Smanjenje obima posla zbog stanja u svjetskoj ekonomiji, nerazumni rast obaveznog ličnog dohotka za radnike skoro 40 posto u bruto iznosu te negativno poslovanje u prošloj godini", navedeni su kao razlozi za prekid radnog odnosa.

U dopisu su napomenuli da su kompanija koja spada u niskoprofitabilnu granu privrede, radeći tzv. lohn poslove isključivo za strano tržište.

"Zapošljavamo priučenu radnu snagu i više od 80 posto prihoda ide za lične dohotke. Trenutno smo odjavili radnike sa 20. januarom 2024. prema kojima smo izmirili sve obaveze, lične dohotke i doprinose", istaknuto je u dopisu kompanije "Mila-Tekstil", pišu Nezavisne novine.

Podsjećamo, minimalna plata u RS-u je porasla na 900 KM, a entitetski premijer Radovan Višković (SNSD) je obećavao da će vlasti pomoći privrednicima koji dokažu da trpe štetu zbog rasta minimalne plate.