Za lakše putovanje
30

Potpisan memorandum o korištenju jedinstvenog TAG uređaja na autoputevima u BiH i Srbiji

B. R.
Nedeljko Ćorić, Zoran Drobnjak, Goran Vesić i Denis Lasić (Foto: AC FBiH)
Nedeljko Ćorić, Zoran Drobnjak, Goran Vesić i Denis Lasić (Foto: AC FBiH)
U Beogradu je danas potpisan memorandum o poslovnoj saradnji u cilju integracije sistema za elektronsku naplatu cestarine između Bosne i Hercegovine i Srbije.

Kako su saopćili iz preduzeća Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine AC FBiH), ugovor su potpisali direktori javnih preduzeća AC FBiH, Putevi Srbije i Autoputevi Republike Srpske Denis Lasić, Zoran Drobnjak i Nedeljko Ćorić. Svečanom popisivanju memoranduma prisustvovao je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić.

Dolaskom nove uprave AC FBiH, kako su naveli, fokus je stavljen na elektronsku naplatu cestarine i na povećanje sigurnosti prometa i smanjenje gužve na autocestama.

"Nakon što su korisnici pozitivno reagirali na nove mogućnosti elektronske naplate cestarine, koje se ogledaju u jedinstvenom TAG uređaju za autocestu u cijeloj Bosni i Hercegovini, te potpisanog memoranduma o poslovnoj suradnju s Hrvatskim autocestama u Hrvatskoj, u konsultacijama i u dogovoru s federalnom ministricom prometa i komunikacija proširili smo ovaj projekt i s Putevima Srbije i tako nastavili s dobrom praksom unapređenja kvaliteta usluga na zadovoljstvo krajnjih korisnika u regiji", izjavio je Denis Lasić, v.d. direktora AC FBiH.

U narednom periodu formirat će se radna grupa koja će proći kroz tehničke karakteristike naplatnih sistema i fizičko testiranje kako bi sistem prioritetno bio u funkciji, saopćili su iz AC FBiH.