Komentari (37)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Plan novog federalnog premijera o dvije godine "gratis" obaveza za svakog novouposlenog kojeg se skine s biroa je glupost.Inekako bih to podrzao ali samo za proizvodnu djelatnost.Mogu zamisliti koliko kafica ce iskoristiti pogodnost placanja samo neto plate za konobare te nakon dvije godine kad se bude doticnog moralo primiti na neodredjeno i placati sve obaveze gasenje obrta, znaci podrzavati proizvodnju bilo koje vrste i tamo pomagati za odrzavanje posla.
mislim da ce nakon dvije godine, ako radniku ne bude ponudjen ugovor na neodredjeno, morati platiti retroaktivno puni iznos doprinosa za protekle dvije godine...
Ili ce sta? Blokirati racun zatvorenoj firmi? Hajd' vako... Osoba A ima 30 godina i otvori firmu po ovom sistemu. 3 godine uposli radnike, zatim ih otpusti i pravi se blesav dok ne legne tuzba (ako legne) - o drzavnom trosku. Nije ni tuzba dzaba. Sudu prikaze kako je u dugovima i nema cime da plati a racuni prazni. Onda zatvori firmu i otvori novu na ime zene, djece, roditelja, rodjaka... I tako ukrug, svakih 3+ godina. Nagradno pitanje glasi: Koliko puta Osoba A moze otvoriti firmu prije nego sto umre ili ispuca svu rodbinu kao dzokere za otvaranje firmi, te koliko ce novca time drzava donirati takvim "poduzetnicima", a sve iz naseg, zajednickog, poreznog, dzepa - dok ne skontaju da od tog nema nista i da je prostije jednostavno "poduzetnicima" odrediti nekakvu godisnju rentu i samo da dodju po pare? Prvih 1000 koji tacno odgovore dobiju nista.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Sta sad, da otpustim dvadeset radnika i primim nove ,smanjite doprinose , mislim da ce to imati vise efekta
Pa ces ti odmah uposliti vise radnika, jel' tako? Problem su ti samo doprinosi. Ima posla, treba ljudi... ali se ne isplati sirit firmu.
Astipitu, lma posla fala Bogu, ali mislim da je bezobrazluk dati 72o km na 1oookm primanja , a da ne komentarisem porez na primanja gdje je priznzto 3oo km. za zivot. drugo, vjeruj mi da sve ovo sto predlazu vecinom iskoriste podobne firme.
U okviru okruglog stola predlozena je mjera???? Kome je predlozeno i ko ce se pocesati zbog predlozene mjere. Palamudjenje bez premca...Mogao bi i ja sa par drugova napraviti okrugli sto i predloziti mjeru da se hrana dijeli besplatno npr.
Sve se moze kad se hoce. Prvo se treba htjeti a to je malo teze. Nije svima u interesu. Korupcija se vise isplati i za inspekciju.
I šta sada želite da nam poručite sa ovim člankom vi sa kruglog stola o temi “Sprečavanje rada nacrno u obrtništvu FBiH? Htjeli ste da kažete da je sasvim ok da poslodavac drži neprijavljene radnike? Stimulišete poslodavce i dajete im sredstvada plaćaju svoju radnu snagu, a onda će sigurno biti uplaćeni porezio i doprinosi? Ko će Federalnim zavodima dati taj novac? Odakle novac? I kako će se raspoređivati sredstva, kojim poslodavcima, po kojem ključu? Rodbinskom, prijateljskom, naravno. Ti meni, ja tebi i novac kruži. Umjesto da se radi na tome da se zakonskim mjerama spriječi rad na crno, vi ga još i stimulišete. Odakle znate da će poslije 5 godina radnik ostati na tom radnom mjestu, ili da će nastaviti i dalje da radi, ali nacrno? Pa ima li iko pametan da sjedne i da uradi nešto ispravno i korisno za narod i državu???
Jel se pise "nacrno" ili "na crno" ? :)
uredite jednošaltersko otvarenje firmi za jedan dan a ne da treba skupit 30 papira i da ti treba nekoliko mjeseci i nekoliko hiljada maraka da nesto samo pokreneš. a da ne kazem da je zatvaranje firmi jos skuplje. u njemackoj utvoris firmu za 2 sata i najskuplji u svemu jeste pečat koji kosta 25 eura. samo kod nas drzava te opljacka a da nisi jos ni pokrenuo posao. kojiko gastarbajtera zeli otvorit nesto ovde al kazu: "nemam je 3 mjeseca godisnjeg da sve papire saberem nit mi se daje par stoja na svakom salteru da zabrzaju proces" drzava zakonom štiti korupciju. jedina drzava sa legalnom korupciom
piš - propalo.. doo ....samo da se raji zamažu oći
pa gdje da radim kad ovo ukinu...
NAcrno, pobogu!!!? Uciti, uciti, uciti. Nauciti vec svoj jezik!