Davos u Švicarskoj
23

Počinje svjetski ekonomski forum: Elitni događaj za političke lidere, kompanije i superbogataše

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Svjetski ekonomski forum počinje danas u švajcarskom gradu Davosu, a očekuje se učešće brojnih državnih, poslovnih i drugih lidera.

Forum će trajati pet dana, a ove godine je glavna tema "Ponovna izgradnja povjerenja".

Cilj foruma je da se obezbijedi "ključni prostor za korak unazad i usredsređivanje na osnovne principe koji pokreću povjerenje i uključujući transparentnost, dosljednost i odgovornost". Tokom foruma razgovarat će se i o drugim temama, usredsređenim na globalnu saradnju, ekonomski i poslovni rast, vještačku inteligenciju i životnu sredinu.

Generalni direktor Foruma Jeremy Jurgens izjavio je prošle sedmice da će oko 1.600 zvaničnika učestvovati u ovogodišnjim sastancima u Davosu.

Forum će okupiti više od 60 šefova država i vlada među kojima su premijer Kine, predsjednik Francuske, predsjednica Evropske komisije, predsjednici Argentine i Kolumbije, predsjednica Švicarske, premijeri Koreje, Španije, Belgije, Grčke, Iraka, Irske, Jordana, Katara, Nizozemske, predsjednici Kenije, Nigerije, Poljske, Izraela itd.

U Davos će doći i američki državni sekretar Antony Blinken kao i savjetnik za nacionalnu sigurnost Jacob Jeremiah Sullivan, te predstavnici Senata i Predstavničkog doma. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sudjelovat će putem video-veze.

Među sudionicima skupa su i generalni sekretar NATO- a Jens Stoltenberg, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhan i generalni sekretar UN António Guterres i drugi.

Među regionalnim liderima, forumu će prisustvovati Aleksandar Vučić i Albin Kurti, koji će se sastati odvojeno sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Inače, forum u Davosu je "elitni" forum za koji pozivnicu dobijaju samo najviši zvaničnici i najvažniji ljudi u političkom i ekonomskom svijetu. BiH je prisustvovala svega nekoliko puta.