Privreda
9

Počinje International Sarajevo Gastronomy Festival "Bosanski dukat 2013"

FENA
Svečano otvarenje 2. International Sarajevo Gastronomy Festivala "Bosanski dukat", na kojem će svoje vještine pokazati više od 70 takmičara iz 15 zemalja, bit će upriličeno sutra u Sarajevu.
Takmičari , između ostalog, dolaze iz Italije, Rumunije, Ukrajine, Slovenije, Srbije, Makedonije, Hrvatske, Poljske, Crne Gore, Turske, Austrije i BiH.

Glasnogovornik Festivala Darko Košavić kazao je za Agenciju Fena da će u naredna dva dana biti održano takmičenje u dvije kuharske kategorije, a to su kuhanje vegetarijanskog jela i serviranje jela od goveđeg filea.

"U završnici Festivala bit će organizovano finale na kojem će se kuhati dva jela i desert. Internacionalni žiri će ocjenjivati sve takmičare", kazao je.

Košavić je dodao da će se ove godine održati i takmičenje barmena koji će praviti koktele u dvije kategorije prema svjetskim standardima.

"Posjetitelji će moći degustirati i vina više od 40 bh. vinara koji dolaze iz Hercegovine i Banje Luke, a međunarodni festival vina organizovat ćemo sljedeće godine", rekao je Košavić.

Prošlogodišnji Festival "Bosanski dukat" posjetilo je oko 2.000 ljudi, a organizatori se nadaju da će ovogodšnji biti i bolji.



Cilj Festivala je promocija BiH u svijetu i njenih turističkih kapaciteta.