Ruski naftni div
38

Objašnjen pad prihoda Gazproma od skoro sedam milijardi dolara, stanje se neće ubrzo popraviti

S. M.
Britansko ministarstvo odbrane u najnovjijem dnevnom izvještaju o rusko-ukrajinskom ratu navodi razloge za pad prihoda u prošloj godino ruskog naftnog diva Gazproma.

Gazprom je prijavio najveći godišnji gubitak u prosljednjih 25 godina. Prihodi kompanije su pali za oko 30 posto u 2023. godini što je dovelo do godišnjeg neto gubitka od približno 6,9 miliardi američkih dolara.

Ruska invazija na Ukrajinu 2022. godine i naknadna degradacija odnosa Rusije sa Zapadom ozbiljno su ograničili Gazpromove operacije.

Britanci smatraju da će neuspjeh Gazproma da preusmjeri izvor i da nađe zamjenu za evropsko tržište dovesti do ograničavanja njegovog profita najmanje do 2030. godine.

"Iako je Gazprom uspio preusmjeriti dio svoje trgovine na alternativna tržišta, zbog infrastrukturnih ograničenja, vjerovatno je to samo 5 do 10 posto izgubljene evropske prodaje u 2023. Vrlo je vjerovatno da povećanje prodaje zavisi o izgradnji nove izvozne infrastrukture, kao što je plinovod 'Snaga Sibira 2'", navodi se.

Visoko oporezivanje prihoda Gazproma u 2022. i 2023. godini gotovo je sigurno smanjilo sposobnost i podsticaje za Gazprom da investira u svoju ekspanziju na alternativna tržišta.

"U 2023. Gazprom je u ruski budžet uplatio oko 28 milijardi američkih dolara, što je otprilike 9 posto ukupnih državnih prihoda. Ruska vlada planira dodatno povećati poresko opterećenje Gazproma u 2024. godini, što je vjerovatno doprinijelo odluci Gazproma da smanji svoje investicije za 2024. za oko 15 posto", navodi se.