Sarajevo Business Forum
39

Forto: U narednim danima ćemo potpisat sporazum sa Srbijom o ulaganju u željeznički koridor

F. H.
Foto: SBB
Uvodnim izlaganjem ministra komunikacija i prometa BiH, Edina Forte, započeo je drugi dan Sarajevo Business Foruma. Forto je istakao da su željeznička infrastruktura i povezanost za održivu budućnost, ključne inicijative i projekti unapređenja sektora željezničkog transporta u BiH.

“Sada smo na samom vrhuncu investicija u autoceste, koridor se završava, neki dijelovi će se ponovno početi graditi i privesti kraju. Šta je sljedeće? Bez razmišljanja to su željeznice. To može u potpunosti transformirati ekonomiju BiH i ne trebamo ići daleko da vidimo šta to znači za našu zemlju. Imamo u susjedstvu, u Srbiji ili Hrvatskoj, kao primjer šta može napraviti moderna infrastruktura za cijelu ekonomiju i naše građane. Moj zadatak je da ovo realiziramo i da pokažemo Vladama da se ne trebaju bojati velikih računa koji dolaze s ovim investicijama, već da pokušaju vidjeti potencijale i koristi koje donose za našu ekonomiju i građane. Moramo pokazati vama, investitorima, da krenete hrabro u investicije u željezničku infrastrukturu. U narednim danima potpisat ćemo sa Srbijom međunarodni sporazum o zajedničkom ulaganju u željeznički koridor koji će biti prvi takav dogovor integrisanja regije koja je dugo u stagnaciji. Željeznički sektor je sljedeći veliki investicijski ciklus u BiH“, kazao je Forto u svom uvodnom govoru.

Panel, koji je moderirala Manuela Naessl iz Evropske banke za obnovu i razvoj, okupio je ključne stručnjake i zvaničnike, uključujući Edina Fortu, Milana Gajića iz ERG International Limited UK, Arnauda Dauphina iz AFD Regionalnog ureda za Zapadni Balkan, Svetlanu Vukanović iz Svjetske banke, Stefano Ellero iz Delegacije EU u BiH i Mateja Zakonjšeka iz Transport Community.

"BiH je na vrhuncu investicija u autoceste, a sljedeći veliki investicijski ciklus će biti u željeznice. Potrebni su modeli finansiranja i politička volja za realizaciju ovih projekata, što će biti ključni korak za ekonomiju", kazao je Forto.

Svetlana Vukanović, Senior Transport Specialist World Bank je kazala da je povezivost u regiji veoma važna, a posebno željeznica.

"Željeznica je bitna zbog zelenog plana i otpornosti lanaca snabdijevanja. Postoji prostor za investicije u željeznički sistem, te želimo imati efikasan prevoz roba, usluga i ljudi. Održavanje je ključno i moramo osigurati adekvatne resurse za to", kazala je Vukanović.

Milan Gajić, Regional Director for CEE, ERG International Limited UK je naglasio da javnoprivatna partnerstva su ključna za finansiranje željezničkih projekata.

"Privatni i operativni partneri trebaju dijeliti odgovornosti za finansiranje, održavanje i izgradnju", kazao je Gajić.

Arnaud Dauphin, direktor AFD Regional Office for the Western Balkans je spomenuo veliki potencijal koji ima BiH.

"Mi podržavamo projekte usklađene s Pariškim sporazumom. BiH ima veliki potencijal za prevoz tereta i putnika. Ključna je politička volja i tehničko znanje za realizaciju ovih projekata", govorio je Dauphin.

Stefano Ellero, šef Odjela za saradnju Delegacije EU u BiH je rekao da Zapadni Balkan ima veliku priliku.

"Plan za rast je velika ponuda za Zapadni Balkan, s 6 milijardi eura na raspolaganju. Imamo 5 miliona eura bespovratnih sredstava za poticanje investicija, ali potrebna je politička volja i angažiranost za privlačenje ovih sredstava", kazao je Ellero.

Matej Zakonjšek, Director at Permanent Secretariat Transport Community je naglasio da je 80% investicija u transport na Zapadnom Balkanu bilo usmjereno na ceste.

"Potrebne su reforme za modernizaciju željezničke infrastrukture i povezivanje regije", istakao je Zakonjšek.

Na kraju panela moderatorica Manuela Naessl je zaključila da su željeznice budućnost.

"Postoji mnogo opcija za finansiranje i ogroman potencijal za putnike i transport robe. Potrebna je politička podrška i angažman za ostvarenje ovih ciljeva“., kazala je Naessl.

Ovaj panel završio je snažnom porukom o važnosti ulaganja u željezničku infrastrukturu kao ključnog koraka za ekonomski razvoj i povezivanje regije.

Drugi panel Sarajevo Business Foruma, pod nazivom "Digitalna transformacije" moderirala je Aida Soko iz Delegacije Evropske unije u BiH. Učesnici panela su bili ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto, savjetnica za EU fondove u kabinetu direktora IDDEEA Emina Zejnilović Zebić, državna sekretarka Ministarstva digitalne transformacije Republike Slovenije Dr. Aida Kamišalić Latifić, VD generalnog direktora BH Telecom-a Amel Kovačević, Vice President of Operations Authority Partners Amina Karić i zamjenik generalnog direktora Kuveyt Turk Bank Ahmet Albayrak.