Hifa-Oil i ProCredit
43

Besplatan vodič: Sve o izgradnji i finansiranju solarnih elektrana na događaju u Bosanskoj Krupi

Hifa-Oil i ProCredit Bank
Hifa-Oil i ProCredit Bank
Naredni "Vodič kroz izgradnju FNE za vlastitu upotrebu", poseban događaj namijenjen podjednako privrednicima i fizičkim licima u organizaciji Hifa-Oil i ProCredit Bank, bit će održan 29. maja u Bosanskoj Krupi.

Događaj je mjesto na kojem će posjetioci dobiti odgovore na sva pitanja o izgradnji i finansiranju fotonaponskih elektrana (FNE), ali i o njihovoj isplativosti, i to iz prve ruke i pozitivne prakse.

Svi zainteresovani za izgradnju FNE mogu se besplatno prijaviti na ovom linku i saznati više o temi od predstavnika ove dvije uspješne kompanije, kao i od stručnjaka koji će učestvovati u panel diskusiji. Ovo je nastavak serije evenata već održanih i odlično posjećenih u Tešnju, Bijeljini, Visokom i Živinicama.

Događaj održan u Živinicama ranije ovog mjeseca je potvrdio da u javnosti postoji ogroman interes za ove teme. U punoj sali, priliku da saznaju više o solarnim elektranama i prednostima koje instalacija ovih elektrana nudi u vlastitoj potrošnji električne energije imali su pojedinci i predstavnici kompanija. Prisutne su pozdravili prof. dr. Venan Hadžiselimović, generalni direktor Hifa-Oil, te Ines Amitović, direktorica Odjela za održivost i komunikacije ProCredit Bank.

Nakon uvodnih predstavljanja održana je i panel diskusija, koja je potakla brojna pitanja publike. Stručnjaci za ove teme ponudili su vrijedne odgovore, a učesnici panela su govorili iz perspektive već instaliranih solarnih elektrana za njihove potrebe i pružili su neprocjenjiv uvid u iskustvo i ostvarene brojne prednosti.

FNE, za kojima trenutno u javnosti vlada veliko zanimanje, su suštinski efikasno i isplativo rješenje koje pomaže u poboljšanju efiksanosti. Bolja kontrola troškova za korištenje električne energije, čija će cijena izvjesno nastaviti rasti u budućnosti, i potreba da se u proizvodnji koristi energija iz obnovljivih izvora što garantuje nižu taksu na emisiju CO2 nakon uvođenja CBAM-a, su odlični razlozi da se u projekt izgradnje vlastite elektrane krene već danas.

Kompanija Hifa-Oil i ProCredit Bank su svjesni ovih potreba, ali i vremenskog pritiska da se određeni parametri usklade sa tržištem i poslovanjem u EU. Zbog toga je "Vodič kroz izgradnju FNE za vlastitu upotrebu" osmišljen i održava se širom BiH kako bi svi zainteresovani mogli dobiti korisne informacije i na vrijeme reagovati te se pripremiti za ono što budućnost donosi.

Kompanija Hifa-Oil, djelujući kroz sektor Euro Solar, do sada je uspješno realizovala projekte preko 50MW izgrađenih FNE širom BiH po principu "ključ u ruke" te vrši otkup struje od preko 500 elektrana na obnovljive izvore. ProCredit banka je, kroz zelene kredite, na tržište plasirala 131 milion KM tokom posljednje tri godine, od čega je 42 miliona KM bilo usmjereno ka finansiranju 118 FNE. U ovo pitanje se banka uključuje i finansijski i savjetodavno, što klijenti prepoznaju kao glavnu komparativnu prednost u odabiru ProCredit Bank kao finansijskog partnera u izgradnji fotonaponskih elektrana.

Organizatori pozivaju sve zainteresovane za učešće u ovom događaju da se prijave brzo i jednostavno putem ovog formulara. Učešće u događaju je besplatno, ali je broj prijava ograničen. "Vodič kroz izgradnju FNE za vlastitu upotrebu" održat će se 29. maja, u terminu od 10 do 14 sati, u Hotelu Eki, Patriotske lige bb, Bosanska Krupa.

Sve dodatne informacije o događaju možete dobiti od organizatora putem elektronske pošte [email protected] ili [email protected].