Privreda
1

Nikad lošija godina za proizvodnju duhana

SRNA
Za organizatore proizvodnje, ali i za proizvođače dunana prošla godina bila je izuzetno teška kako zbog suše i ranog mraza, tako i zbog "crnog tržišta" na koje je otišao dio proizvodnje neoštećen vremenskim uslovima, rekao je Srni direktor bijeljinskog "Duvana" Svetozar Mihajlović.

"Dio proizvodnje je u potpunosti uništen, a dio je otišao na crno tržište, te je prošla godina bila jedna od najlošijih od kada se duhan proizvodi na ovim područjima – u Semberiji i Posavini", naglasio je Mihajlović.

On je naveo da za sljedeću godinu u "Duvanu" planiraju proizvodnju od oko 400 tona na 230 hektara, što je plan koji je realizovan i u prethodnih nekoliko godina.

"Očekujemo da ćemo ovu količinu uspjeti i ugovoriti, možda čak i nešto više, ali to nije nikakav pokazatelj da ćemo imati i otkupljeno toliko proizvoda. Sve zavisi od niza drugih faktora i mjera koje bi trebalo da budu preduzete kako bi ono što bude proizvedeno došlo nama kao organizatorima i finansijerima proizvodnje", rekao je Mihajlović.

On je dodao da će rezultati ponovo zavisiti od vremenskih uslova.

"Proizvodnja duhana obavlja se na području gdje nije moguće navodnjavanje, nego samo suvo napajanje, a zavisiće i od situacije kako će se postaviti svi faktori koji odlučuju o tome da li će biti suzbijeno crno tržište ili ne", naglasio je Mihajlović.

On je naveo da je neophodno donijeti komplet mjera, koje se tiču subvencija, ekonomskog interesa prozvođača, do mjera koje moraju preduzeti inspekcije i drugi.

"Očekujem da će Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo, te tržišne inspekcije, fabrike duhana i mi kao organizatori učiniti sve da sljedeće godina bude bolja nego prethodna i da pođemo putem našeg okruženja Srbije i Hrvatske i ostalih koji su već preduzeli određene mjere, a rezultati su već vidljivi u suzbijanju crnog tržišta", rekao je Mihajlović.