Privreda
9

Nakon poplava povećana potražnja za namještajem

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Najveće štete od poplava pretrpjeli su poljoprivreda, prehrambena industrija i drvna industrija, izjavila je za Agenciju FENA savjetnica u Privrednoj komori Federacije BiH Šemsa Alimanović.

Govoreći o snabdijevanju namještajem i drugim potrepštinama stanovništva u područjima pogođenim prirodnom nesrećom, Alimanović je navela da stručnjaci iz oblasti prerade drveta ocjenjuju da do nestašice dolazi zbog toga što je veliki dio proizvodnih kapaciteta poplavljen, kao i zbog orijentacije proizvođača prema izvozu i unaprijed dogovorenim poslovima.

"Proizvođači namještaja u dobroj koordinaciji mogu zadovoljiti potrebe. To je dvostruki stimulans kako za ugroženo stanovništvo, tako i za preduzeća koja proizvode te proizvode. Sigurno će trebati povećati kapacitete da se sve potrebe zadovolje, a time će se otvoriti i mogućnost za novo zapošljavanje", kazala je Alimanović.

Ocijenila da će se nestašica namještaja i ostalih proizvoda od drveta itekako osjetiti imajući u vidu da i zemlje u okruženju imaju slične potrebe. Po njenim riječima, vrlo vjerojatno je da se i kompenziraju proizvodi sa zemljama u regiji jer, naprimjer, mi nemamo proizvodnje tehničkih aparata.

Alimanović je podsjetila da se u komorskom sistemu BiH rade procjene šteta i mjere koje treba poduzeti.

"Za sada to su višemilionske cifre, ljudi su bez domova, proizvodnja nije pokrenuta, a ona preduzeća koja rade suočavaju se s teškoćama u snabdijevanju, komunikacijama i drugim problemima", navela je Alimanović.