Privreda
3

Milkos: Ne otkupljujemo mlijeko s farme na kojoj je utvrđena bruceloza

Klix.ba
Budući da je sarajevska mljekara Milkos primila veliki broj upita koji se odnose na sigurnost konzumacije mlijeka i mliječnih proizvoda nakon što je u medijima objavljena informacija u vezi sa pojavom bruceloze na farmi u Sarajevu, iz ove mljekare obavijestili su kupce da oni ne otkupljuju mlijeko s te farme.

U saopćenju su podvukli da ova mljekara otkupljuje mlijeko samo i jedino od registriranih poljoprivrednih gazdinstava, naglasivši da svi kooperanti Milkosa imaju mliječne kartone za svako grlo koje je u liniji proizvodnje mlijeka, što predstavlja zdravstveni karton i ličnu kartu te životinje.

"Svi kooperanti Milkosa imaju registrirane životinje u registru za stoku i svakoj od tih životinja dodjeljuje se broj prilikom rođenja na osnovu kojeg se prati zdravstveno stanje životinje za vrijeme njenog života", pojašnjavaju iz Milkosa te dodaju da je Milkos pod redovnim dnevnim nadzorom veterinarskih inspektora sarajevske Kantonalne inspekcije.

Inspektori kontroliraju kvalitetu, mikrobiološku ispravnost i zdravstveno stanje svježeg mlijeka, poluproizvoda i gotovog proizvoda, a veterinarska inspekcija redovno provodi mjere kontrole na bolesti životinja, kao i na prisustvo antibiotika, teških metala, toksina i pesticida.

Interna laboratorija Milkosa radi kontrolu svakog uzorka mlijeka od svakog dobavljača na dnevnoj osnovi te se primljeno mlijeko podvrgava procesu termičke obrade čime se isključuje svaka mogućnost da na tržište dođe zdravstveno neispravan proizvod.

Vanjski nezavisni kontrolor je Veterinarski fakultet u Sarajevu koji kontrolira gotove proizvode iz proizvodnje ove mljekare.

Iz sarajevske mljekare Milkos sugeriraju kupcima da kupuju mlijeko i mliječne proizvode samo od registriranih, poznatih i priznatih mljekara u kojima se vrši potpuna kontrola nad svim parametrima važnim za zdravstvenu ispravnost mlijeka i mliječnih proizvoda.

Pozvali su kupce da izbjegavaju kupovinu mlijeka od proizvođača koji nemaju ispravno deklarirane proizvode te onih čije stavljanje u promet nije pod potpunom kontrolom ovlaštenih institucija.

Napomenuli su da je sarajevska mljekara Milkos dobila rješenje Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH te su je pozitivno ocijenili i EU veterinarski inspektori, što govori o ozbiljnosti rada te mljekare.