Skandalozne izjave
64

Milioner poručio da nezaposlenost treba skočiti na 50 posto kako bi radnici cijenili to što rade

F. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Tim Gurner, koji se bavi razvojem nekretnina, suočio se s kritikama zbog svojih komentara o građevinskim radnicima koji su "plaćeni da ne rade mnogo" i ekonomiji zemlje koja treba ekonomsku "bol".

Gurner, koji je izvršni direktor luksuzne građevinske kompanije Gurner Group, govorio je u utorak na The Australian Financial Review's Property Summitu.

"Mislim da je problem koji smo imali to što su ljudi odlučili da zapravo ne žele toliko raditi tokom covida, a to je imalo veliki problem kroz produktivnost. Radnici su definitivno smanjili produktivnost. U posljednjih nekoliko godina plaćeni su mnogo, ali ne i previše, i moramo vidjeti da se to promijenilo ", rekao je.

Gurner je skandalozno dodao da ljude treba podsjetiti da rade za poslodavca, a da nije obrnuto.

"Po mom mišljenju, moramo vidjeti bol u ekonomiji. Mislim, došlo je do sistematske promjene u kojoj zaposlenici osjećaju da je poslodavac izuzetno sretan što ih ima, a ne obrnuto", kazao je Gurner.

Rekao je da treba doći do rasta nezaposlenosti od 40-50 posto.

Australska centralna banka priznala je da će u svom planu za smanjenje inflacije poduzeća biti pritisnuta, a nezaposlenost porasti.

Banka je udebraru rekla da je prognoza da će se stopa nezaposlenosti povećati na 3,75 posto do kraja ove godine i 4,25 posto do sredine 2025. godine.

Političarka američke Demokratske stranke Alexandria Ocasio-Cortez podijelila je video Gurnerovih komentara o nezaposlenosti na internetu i rekla da su oni: "podsjetnik da su glavni izvršni direktori toliko povisili vlastite plaće da je omjer između plaća izvršnih direktora i radnika sada na nekim od najviše razine ikad zabilježene".

Predsjednik Australske liječničke udruge Steve Robson nazvao je Gurnerovu izjavu o nezaposlenosti "neodgovornom od koje zastaje dah".