Novo obećanje
41

Mijatović: Jedan posto budžeta FBiH će 2024. biti za razvoj malih i srednjih preduzeća

B. R.
Sastanak Mijatovića s predstavnicima JICA-e (Foto: Vlada FBiH)
Sastanak Mijatovića s predstavnicima JICA-e (Foto: Vlada FBiH)
Ministar razvoja, preduzetništva i obrta Federacije Bosne i Hercegovine Vojin Mijatović (SDP) je obećao da će sljedeće godine jedan posto entitetskog budžeta biti iskorišteno za razvoj malih i srednjih preduzeća. Tvrdi da će to biti historijski maksimum.

To je saopćeno nakon današnjeg susreta Mijatovića i predstavnika Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), a koje je predvodio direktor Odjeljenja za ekonomski razvoj u centrali JICA-e u Tokiju Keji Ishigame.

Kako su saopćili iz Vlade FBiH, Mijatović se zahvalio na kontinuiranoj pomoći i podršci koju JICA pruža privredi i preduzetnicima u cijeloj Bosni i Hercegovini.

U tom smislu, zajednički je iskazano zadovoljstvo nastavkom saradnje na projektu "Pružanja mentoring usluga za subjekte male privrede", koji u FBiH u koordinaciji sa razvojnom agencijom SERDA i uz pomoć JICA-e, provodi Ministarstvo razvoja, preduzetništva i obrta FBiH.

Mentoring je nefinansijska usluga poslovne podrške za mala i srednja preduzeća, kojom se omogućava dijagnosticiranje stanja poslovanja i planiranje aktivnosti za budući rast. JICA ovaj projekat promovira u svim zemljama Zapadnog Balkana (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija, Kosovo), a u Bosni i Hercegovini su na projektu "Pružanja mentoring usluga za subjekte male privrede" aktivni od 2013.

Direktor Ishigame je podsjetio da je na edukaciji u Japanu u okviru ovog projekta boravilo 25 eksperata, a da je trenutno u Bosni i Hercegovini aktivno 22 mentora i 10 trenera.

Zajednički je konstatirano da su mogućnosti i prostor saradnje Ministarstva razvoja, preduzetništva i obrta sa JICA-om puno veće od trenutnog nivoa.

Ministar Mijatović je upoznao goste iz Japana s planovima za narednu godinu, što uključuje donošenje novog zakona o malom i srednjem preduzetništvu, zakona o poticajima i IT poslovnim zonama te pojačano investiciono ulaganje u male biznise.

Prema njegovim riječima, to otvara ogroman prostor za širenje saradnje sa JICA-om i puno konkretnije rezultate programa mentoringa, saopćili su iz Vlade FBiH.