Traže odštetu
76

Malezijska franšiza McDonald'sa tužila pokret koji poziva na bojkot Izraela

B. R.
Malezijski McDonald's od pokreta BDS traži odštetu od 1,31 milion dolara (Foto: EPA-EFE)
Malezijski McDonald's od pokreta BDS traži odštetu od 1,31 milion dolara (Foto: EPA-EFE)
Malezijska franšiza lanca restorana brze hrane McDonald's tužila je pokret koji promoviše bojkot Izraela, a kao razlog za to su naveli izjave za koje smatraju da su naštetile njihovom poslovanju. Potražuju odštetu u iznosu od 1,31 milion dolara.

Malezija kao većinski muslimanska zemlja podržava Palestinu, a pojedini Zapadni restoranski brendovi u ovoj i drugim većinski muslimanskim zemljama su na meti kampanje bojkota zbog izraelske vojne ofanzive u Palestini.

Kompanija Gerbang Alaf Restaurants Sdn Bhd (GAR), koja je vlasnik franšize McDonald'sa u Maleziji, podnijela je tužbu protiv pokreta BDS. Tužbu su podnijeli zbog objava na društvenim mrežama kojima se malezijska franšiza povezuje sa "genocidnim ratom protiv Palestinaca u Gazi".

Smatraju da je time podstaknuto da se bojkotuje McDonald's u Maleziji te da je to za posljedicu imalo gubitak profita, otpuštanje radnika, zatvaranje pojedinih restorana i skraćenje radnog vremena.

Pokret BDS je saopćio da kategorički negira ove navode i da će stvar prepustiti sudu. Riječ je o pokretu čiji je cilj da se okonča međunarodna podrška Izraelu i da se izvrši pritisak na ovu državu, prenosi agencija Reuters.