Kapitalan projekat
6

Mađarska kompanija preuzima vlasništvo nad solarnom elektranom Trebinje 1

S. G.
Mađarska kompanija “Lugos Renewables” uskoro će preuzeti vlasništvo nad Solarnom elektranom Trebinje 1, nakon što je Konkurencijsko vijeće BiH dalo zeleno svjetlo za ovu akviziciju.

Prijavu koncentracije podnijeli su početkom prošle godine privredni subjekti Mješoviti Holding Elektroprivreda RS, Matično preduzeće a.d. Trebinje i Lugos Renewables Karlatolt Felelossegu Tarsasag Republika Mađarska.

Prijavom mađarska kompanija stiče većinski udio u osnovnom kapitalu privrednog subjekta Solarna fotonaponska elektrana Trebinje 1.

Konkurencijsko vijeće je krajem prošle godine odobrilo ovu akviziciju, a odluka je obavljena jučer u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine.

Ova solarna elektrana koja bi trebalo da se gradi u okolini Trebinja vrijedna je više od 50 miliona eura i bit će najveća u BiH.

U Rješenju Konkurencijskog vijeća se navodi da će Mađari imati zajedničko vlasništvo nad ovom elektranom sa EP RS, ali se ne navode procenti.

Ištvan Halaš, generalni direktor kompanije, nedavno je rekao da je kompanija s Elektroprivredom Republike Srpske potpisala sporazum o tajnosti što se tiče određenih detalja ugovora.

No, mediji su ranije pisali da će Mađari biti vlasnici 70 posto udjela u preduzeću “Solarna elektrana Trebinje 1”, kao i koncesije, koja je prvobitno dodijeljena “Elektroprivredi RS-a”, piše portal Biznis info.