Borba protiv inflacije
11

Loše za kredite, dobro po cijene: Evropska centralna banka povećala kamatnu stopu za 0,25 posto

N. V.
Evropska centralna banka (ECB) je podigla tri ključne kamatne stope za 0,25 posto, što je najviši nivo u historiji. Ovo podizanje kamatne stope će imati direktan utjecaj i na Bosnu i Hercegovinu, kao i svaki put do sada.

Odluka ECB-a da podigne ključnu kamatnu stopu 10. put zaredom, za 25 baznih poena, donesena je na sastanku upravnog vijeća ECB-a u četvrtak u Frankfurtu.

Glavna stopa refinansiranja će tako biti podignuta na 4,50 posto, granična kreditna stopa na 4,75 posto i pasivna kamatna stopa depozit na 4,00 posto.

Do odluke dolazi nakon što su evropski zvaničnici smanjili prognoze rasta ekonomije u eurozoni i istakli da bi inflacija predugo mogla ostati previsoka. Povećavanje ključnih kamatnih stopa bi trebalo približiti Evropu cilju da inflaciju vrati na dva posto.

Kad ključna kamatna stopa raste, bankama postaje skuplje posuđivati ​​novac od centralne banke. Kako bi nadoknadile te troškove, banke tada više naplaćuju kredite koje nude. Kao rezultat toga, klijenti uzimaju manje kredita. Osim toga, banke posuđuju manje novca od središnjih banaka, pa se ponuda novca smanjuje. Kao rezultat toga, svaki postojeći euro povećava vrijednost, a potrošačke cijene postaju niže.

Utjecaj na korisnike banaka

Kamatna stopa depozita ima direktni utjecaj na štedne račune ili tekuće račune koji prikupljaju kamate. Za štediše bi povećanje kamatne stope zapravo mogla biti dobra vijest jer označava kraj negativnih kamata u zavisnosti od toga koliko novca držite na banci.

Međutim, ukoliko koristite mogućnost prekoračenja (minus), trebali biste pažljivo pogledati jer promjene ključne kamatne stope mogu utjecati na kamatnu stopu vašeg prekoračenja.

Povećanje također nažalost negativno utječe na kredite jer to znači i povećanje promjenjive kamatne stope.