Kombinacija faktora
30

Lagarde: Ekonomska aktivnost u eurozoni stagnirala u posljednjim mjesecima

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ekonomska aktivnost u eurozoni stagnirala je u posljednjim kvartalima i očekuje se da će ostati slaba do kraja godine, poručila je predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde Evropskom parlamentu tokom obraćanja u ponedjeljak.

Lagarde je pripisala blagi pad realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) eurozone u trećem tromjesečju kombinaciji faktora, uključujući "širi uticaj viših kamatnih stopa, slaba inostrana potražnja i slabljenje podsticaja zbog ponovnog otvaranja ekonomije nakon pandemije".

Ona je, međutim, izrazila optimizam u pogledu ekonomskog oporavka bloka u narednim godinama, navodeći daljnji pad inflacije, oporavak prihoda domaćinstava i rastuću potražnju u toj oblasti.

Što se tiče inflacije, Lagarde je priznala da će plate i dalje igrati ključnu ulogu u pokretanju domaće inflacije.

Iako je očekivala da će se slabljenje inflatornih pritisaka nastaviti, "srednjoročni izgledi za inflaciju i dalje su okruženi značajnom neizvjesnošću", rekla je ona.

Što se tiče monetarne politike, Lagarde je potvrdila da će buduće referentne kamatne stope ECB biti postavljene na "dovoljno restriktivne nivoe koliko bude potrebno" kako bi ispunili svoj cilj smanjenja inflacije na dva posto.

"Odgovarajući nivo i trajanje ograničenja nastavit će se određivati na način koji zavisi od podataka, procjenjujući izglede za inflaciju, dinamiku noseće inflacije i snagu transmisije monetarne politike", kazala je.

ECB će osigurati stabilnost cijena i podržati zelenu tranziciju ekonomije eurozone, napomenula je Lagarde, prenosi Xunhua.