Velika ekonomija
76

Izvršni direktor Deutsche Banka upozorio da bi Njemačka mogla biti "bolesnik Evrope"

B. R.
Christian Sewing, izvršni direktor Deutsche Banka (Foto: EPA-EFE)
Christian Sewing, izvršni direktor Deutsche Banka (Foto: EPA-EFE)
Izvršni direktor Deutsche Banka Christian Sewing je upozorio da će Njemačka postati "bolesnik Evrope" ako se odmah ne pozabavi strukturalnim pitanjima.

Ovo je danas izjavio na Handelsblatt Banking Summitu.

"Nismo bolesnik Evrope. No, također je istina da postoje strukturalne slabosti koje koče našu ekonomiju i onemogućavaju da razvije svoj veliki potencijal. Postat ćemo bolesnik Evrope ako se odmah ne pozabavimo strukturalnim pitanjima", rekao je Sewing.

Smatra da je najveći zadatak na bankama, čije se uloge mijenjaju u trenutnom makroekonomskom okruženju.

"Traženiji smo nego ikada prije kao menadžeri za upravljanje rizicima i savjetnici. Ovo je velika odgovornost, ali i odlična prilika za stvaranje novog povjerenja. Ne smijemo se zavaravati. Zaostajemo za međunarodnom konkurencijom", konstatovao je.

Napomenuo je da je taj zaostatak uzrokovan i visinom kamatnih stopa. Ukazao je šta to sve doprinosi tome da Njemačka ima imidž "bolesnog čovjeka". Kao razloge za to izdvojio je visoke i nepredvidive cijene energenata, sporu internetsku vezu, zastarjelu željezničku mrežu, kaskanje u digitalizaciji, nedostatak kvalifikovanih radnika te pretjeranu birokratiju.

Kako piše američki poslovni portal CNBC, posljednjih mjeseci je bilo mnogo debate da li se Njemačka s pravom ponovo naziva "evropskim bolesnikom". Ovako je prvi put nazvana 1998. kada se suočila s izazovima usljed ujedinjenja države. Njemačka je od prvog kvartala ove godine u tehničkoj recesiji.