Stanje na terenu
8

Grijanje na plin je u Kantonu Sarajevo luksuz: Građani odbijaju subvencije zbog visokih troškova

Piše: Tarik Kučević
© Shutterstock
© Shutterstock
U Kantonu Sarajevo, plin za grijanje koji je nekada bio pristupačan i ekonomičan izbor, pretvorio se u pravi luksuz za građane. Prošle godine, vlasti su donijele odluku o ukidanju subvencija za građane koji koriste plin za grijanje.

Istovremeno, tada je cijena plina skočila za nevjerojatnih 100 posto. Posljedice ove odluke nisu bile iznenađujuće, već su se počele osjećati vrlo brzo. Kantonalno ministarstvo komunalne privrede tada je izvijestilo da je interes građana za korištenje subvencija za priključak plina gotovo nestao.

Ovo je posebno zabrinjavajuće s obzirom na to da je subvencioniranje korištenja plina kao čistog energenta bila jedna od važnih mjera za smanjenje zagađenja.

Međutim, situacija danas izgleda potpuno drugačije. Građani odbijaju subvencije jer su cijene plina postale preskupe, a vlasti često mijenjaju politiku subvencioniranja. Time se postavlja pitanje koliko je održiva i predvidljiva energetska politika koja utječe na živote običnih građana.

Tim povodom razgovarali smo sa ministrom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u Vladi KS Almirom Bečarevićem koji je u izjavi za Klix.ba poručio da je ministarstvo objavljivalo ove podatke redovno.

"Sarajevo gas to zove 'program-priključak za marku'. Razloge za dosta ovih stvari koje nam se dešavaju, ja samo objašnjavao te ću govoriti i dalje. Jednostavno cijena gasa je visoka i zbog toga ne možete nikoga natjerati da koristi skuplji energent jer mi imamo drugi problem, gori od ovoga, a to je da se niko ne prijavljuje", kazao je Bečarević za Klix.ba.

Almir Bečarević
Almir Bečarević

Bečarević navodi da je taj problem što je 20.000 hiljada korisnika ima priključke i plaća priključak dvije marke prema sarajevo gasu, a uopšte ne koristi prirodni gas.

"Imamo tu cifru korisnika od oko 10.000 korisnika koji ne koriste prirodni gas za kuhanje, niti za kupanje i toplu vodu. Faktički mi imamo 20.000 priključaka gdje bi se značajno popravila kvaliteta zraka u KS. Međutim zbog enormne cijene prirodnog gasa u konačnici, mi ne uspijevamo", naveo je.

Bečarević naglašava da umjesto ovih programa obezbjeđujemo nove korisnike, mi faktički gubimo postojeće.

"To je suština problema i ono čega se mi najviše plašimo. Jednostavno dolazimo u onu situaciju u kojoj smo bili prošle i pretprošle zime", poručio je na kraju Bečarević.

Zbog toga, bez adekvatnih mjera i politika, pitanje održivosti i pristupačnosti energije ostaje otvoreno, stvarajući teret za građane koji su prisiljeni suočiti se s visokim troškovima grijanja i neizvjesnom budućnošću energetske politike.