Privreda
18

EBRD i Advent International kupili Hypo Banku za 200 miliona eura

Klix.ba
Američki fond Advent International i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) su sinoć potpisali sporazum o kupovini Hypo Group Alpe Adria mreže, koja posluje u jugoistočnoj Evropi.

Austrija je pristala na prodaju Hypo Alpe Adria Balkans za 200 miliona eura.

Prodaju je objavilo austrijsko ministarstvo finansija nakon nekoliko sedmica teških pregovora, a bit će zaključena do druge četvrtine 2015. godine u zavisnosti od brzine regulacionih detalja, javlja Reuters.

Ugovor obrazlaže da će Advent dobiti 80 posto udjela u Hypo Banci, dok će EBRD dobiti ostalih 20 posto. Prvi dio transakcije od 50 miliona eura bit će predat prilikom zaključivanja ugovora, a ostatak će biti uručen nakon rezimea poslovanja 2014. i 2015. godine.

"Voljeli bismo da banku pretvorimo u profitabilan servis za mala i srednja preduzeća u regionu", rekao je direktor Adventa Christian Stoffel.

Evropska komisija postavila je rok za prodaju balkanskog dijela Hypo banke koji ističe sredinom 2015. godine. Vrijednost Hypo Alpe Adria Balkans procijenjena je na 89 miliona eura, a uključuje poslovnice u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji.

Banka ima 1,5 miliona klijenata, 245 podružnica i bilans od 8,4 milijarde eura. Još u martu Austrija je odlučila da ne dozvoli propadanje Hypo banke tako što će se odvojiti od balkanske i italijanske sestrinske kompanije.

Sa novim vlasnikom Hypo Group Alpe Adria bankarska grupacija neće više imati ograničenja u svom poslovanju, što će Hypo Grupi Alpe Adria dati nove izglede za rast.

Linije refinansiranja u iznosu iznad 2,2 milijarde EUR Hete Asset Resolution ostaju u mreži banaka koja posluje u JIE i vraćat će se u narednim godinama, saopšteno je iz Hypo Alpe Adria Banke.