Privreda
0

Direktor Cimosa dobio otkaz jer je odbio zatvoriti fabrike u Srebrenici i Sarajevu

Piše: J. H.
Fadil Novalić (Foto: unsa.ba)
Fadil Novalić (Foto: unsa.ba)
Uprava Cimosa iz Slovenije, koja ima nekoliko tvornica u Bosni i Hercegovini, odlučila je Fadilu Novaliću, direktoru Cimosa TMD Ai iz Gradačca, dati otkaz zbog toga, kako je on kazao u razgovoru za naš portal, što nije pristao na zatvaranje pogona u Srebrenici i Sarajevu. U znak solidarnosti, radnici su odlučili obustaviti rad.

Podsjećamo da se Uprava kompanije sinoć oglasila saopštenjem u kojem su naveli da je Fadil Novalić smijenjen je s te dužnosti pored ostalog i zbog sumnje za višekratnu zloupotrebu položaja.

U saopćenju se navodi da je Novalić smijenjen zbog neizvršavanje odluka Skupštine po pitanju imenovanja prokuriste i smanjivanje ovlasti direktora, kršenje individualnog ugovora o radu tj. isplata više plate od ugovorene, te sumnje za višekratnu zloupotrebu položaja.

Kako sada stvari stoje, 224 radnika u dva Cimosova pogona u Srebrenici i Gradačcu ostat će bez posla. Uprava u Kopru to naziva poslovnim restrukturiranjem, uprave u našoj zemlji to vide kao gašenje dvaju pogona. Jedan dio proizvodnje iz Srebrenice i Sarajeva bit će preseljen u Gradačac, Kikindu i Kopar, tvrde radnici ove kompanije.

"Poslovno restrukturiranje znači dvije fabrike manje u BiH. Tu su nam vijest saopštili na sastanku sa Upravom u Gradačcu. Direktor Cimosa u BiH Fadil Novalić nije pristao na gašenje tih fabrika. Nakon toga je zakazano da se izvrši njegova smjena, na šta je on pristao. Nisu trebali to uraditi na ovakav način, izazavali su u ljudima revolt i bijes", kazao je za portal Klix.ba Nermin Džindić, direktor Cimosa u Sarajevu.

Prije nego će ga smijeniti sa mjesta direktora bh. pogona Cimosa, Novalić je boravio u Kopru, gdje mu je izložen plan restrukturiranja.

"Mene su imenovali za vođu projekta za zatvaranje. Ja, koji sam ih otvarao, odbio sam to uraditi. Prema ugovoru, dobio sam otkaz jer sam odbio provoditi odluke Uprave kojima se zatvaraju dvije fabrike u Srebrenici i Sarajevu. Jesam i ponosim se time", kaže Novalić za portal Klix.ba.

On navodi da će planom restrukturiranja dvije trećine proizvodnje iz Srebrenice ići u Kopar, a jedna trećina u Gradačac. Što se proizvodnje u Sarajevu tiče, jedna polovina bit će prebačena u Kikindu, a druga u Gradačac.

Kako kaže naš sagovornik, obje fabrike su profitabilne i Upravi su predložili njihovu prodaju, a ne gašenje i ukidanje radnih mjesta. Ševalija Đonlić iz Sindikata Cimosovih fabrika u BiH kaže da je njihov zahtjev trenutna obustava plana restrukturiranja.

"Ne dozvoljamo zatvaranje, postoji drugi način restrukturiranja. Neka ih prodaju sa radnicima, opremom i proizvodnim programima ako žele da se riješe fabrika. Drugi zahtjev je obustavljanje svih razrješenja i imenovanja. Oni su Novalića smijenili zbog toga što je odbio zatvaranje fabrike u Sarajevu", kaže Đonlić za Klix.ba.

Predstavnici Sindikata metalaca BiH na današnjoj konferenciji za medije tražili su hitan sastanak sa premijerom FBiH Nerminom Nikšićem sa zahtjevom da se riješi situacija sa Cimosom u BiH.

Sindikalci su izjavili da podržavaju Novalića uz riječi da ako nema njega nema ni Cimosa. Oni smatraju da je gubitak 800 radnih mjesta ogroman udar na "metalce" u BiH.