Komentari (42)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
finansiranje kao i do sada? putem kredita komercijalnih banaka, najčešće uz učešće i hipoteku dakle dodje me duplo kvadrat s kamatama? e fala vam i dje culi i dje ne culi, nemojte nam vise pomagat molim vas
Cijena m2 grajdevinska je oko 750KM, e kad drzava napravi stanove i bude ih prodavalo po 1000 ukljucujuci kamatu i pdv reci cu da je povoljno, A TO MOGU DA HOCE. Efekti, generalno pad cijena i za ostale, rasz privrede, zadovoljstvo naroda, drzava ce zaraditi, veca kupovna moc ljudi itd....
Kantom Sarajevo je širok pojam. Ima tamo po Hadžićima i Pazariću i za 600KM.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
ja i žena digli stan na kredit na 12 godina i u konačnici ako uopće isplatim istan izaći će me 3000 maraka, nek ne uplatim dvije rate banka će uzeti stan. a dok traje taj period i jedemo na rate, jedan dan ona drugi ja. kad kupimo tops to nam je ko nova godina. barem radimo pa nam je lakše u odnosu na mnoge ostale.
Stan na prvom spratu kuće ili u prizemlju ili potkrovlju. Ne znam šta je nejasno.
da je kvadrat 100km kad 70% posto mladih ne radi dzaba je ne mogu ga kupiti , vi njima obezbjedite posao prvo pa lahko je njima onda kupiti ..volja im taj vas stan volja im kucu
Jucer sam gledao i mogu reci da sa svojom platom od 700km nikad necu rijesiti svoje stambeno pitanje jer najpovoljnija rata koju sam nasao u gradu Sarajevu je 400km za stan od nekih 30ak kvadrata. A Fond za stambeno KS ima mogucnost kreditiranja bez rata ali ucesce od 30%. Tuga, fuj, odoh u Obi i skuckati kakve sobice..
E jeste nas pripazili.....................
Cijena izgrađenog stana je cca 800 do 900KM ovisno o lokaciji, kolicini izgradjenih objekata i infrastrukturi... Povoljna kreditna linija do 15 godina bi bila 3,5% a da cijena kvadrata izgradjenog stana bude cca 1000 do 1100KM ovisno od spratnosti, lokacije i infrastrukture (kako je ranije napomenuto)... Ovo je jedino ispravno i povoljno...svaka druga varijanta je tipicna kradja gradjana!!! Znaci imamo izgradjen stan od 850KM po cijeni od 1460KM (gdje razlika odlazi???) Imamo nepovoljne kredite sa visokim kamatama gdje skoro duplo skuplju kvadraturu od napravljene kroz 20 godina kamatarenja uduplava tu sumu i na 2800KM po kvadratu... Ovo je sve - samo NE povoljno!!! S druge strane - paralele se povlace kako je to najjeftinija cijena kvadrata u usporedbi sa trzisnom cijenom - a ne sa izgradjenom cijenom? Kljucno je pitanje - gdje ta razlika zavrsava??? u cijim dzepovima???
Moc starom su oduzeli stan kod Skenderije na pravdi, to samo ima u BiH i dali ga sefu MUP-a Novo Sarajevo! A jednu parcelu su isto oduzeli u blizini Stupske petlje te je dodjelili nekom Lamgumdjinom rodu, bar taj koji tu zivi gradi kucu nosi isto ime. Sat je imao neki vrijednost od 75.000KM i ako je bio od 91m2, a zemljiste gradjevinsko od 1.224m2 nekih 70.000KM bar mi mislimo da su to bile realne cijene. Tuzili za porvrat eto ko fol na sudu, sa ide sa suda na sud, sa lokalnog, na kantolnalni pa nazad pa tamo pa vamo, nisam vise ni u toku gdje je, mozda sve u svemu vec na susu 14 godina!
Slažem se sa Crnogorcem za ovaj protuargument pa ovo je van svake pameti!
1,460 KM m2 plus MITO-HEDIJA ovom SDA ministru u iznosu od 5.000 KM i više da uđeš u bilo kakvu kombinaciju i stan te izađe skuplji nego na tržištu.
Sram vas bilo da ste obuhvatili i vanbracne parove !! Sramota podrzavati taj veeeeliki grijeh u ovoj nasoj postenoj i casnoj zemlji :))))
Ne rise.
Ne znam moram li naglasiti da je moj komentar bio nadasve ironican :)
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
U Tesnju koji je naspram Sarajeva rupcaga i gdje je tesko i u pola bijela dana vidjeti zivu osobu na putu cijena stanja u izgradnji na periferiji kosta 1270 KM, a u centru od 1600 KM do 1800 KM, a to da li neko prvi put kupuje stan ili ne nema uopce veze. I neka sve to pola bi nas opet diglo kredit u banci da imamo nesto svoje, ali sipak - pola nas isto tako godinama radi po ugovorima na odredjeno koji se stalno produzuju , ali nikako da postanu neodredjeni i tako nista od mogucnosti kupovine stana na kredit. I ja sam medju onim osudjenim da dozivotno podstanarstvo :(
lanč akt nemoj dizati kredit za stan nipošto, pogotovo ne na preko 10 godina. prvo kupuješ banci stan, a ti svoj ako doživiš. ja sam to napravio zajedno sa ženom, pa evo sad jedem puru svaki dan. rješenje je sljedeće: ostavi 500 marka sa strane svaki mjesec, to možeš bez obzira na podstanarstvo, jer rata za stan će te doći barem 700 - 800 km.) za pet godina ćeš skupiti 30 000 tad dižeš gotovinski kredit od 30 000 i za 60 000 možeš kupiti dobar stan. ukupan trošak 60 000 + podstanarstvo za pet godina 15 000 + 5000 kamata na kredit - ukupno 80 000 maraka). stan je tvoj nakon pete godine. ako ideš kupovati stan preko banke uzet će ti bankari odmah 5000 km za papirologiju, 5000 razne pizdarije kod useljenja, a za kredit od 60 000 na 12 godina ćeš vratiti minimalno 90 000, što ukupno te košta 100 000 km.) i još nešto stan ti je pod hipotekom i ako iz bilo kojeg razloga ne uplatiš ratu dočekat će te advokati sa čestitkom, kamata se zaračunava za kašnjenje i možeš se slikati, osim toga oni ugovorom mogu i mijenjati kamate, ako hoće)
Hvala, Yara Abbas, potpuno si upravu. Kolike su kamate vjerovatno se vrati i vise.
Ne kontam...
Bolje ti je!
Stan 60 m2 po cijeni od 1600KM/m2 = 96.000 KM. Uz neku malu kamatu od 6 % dodje te 164.244,49 KM, na 20 godina ili 240 mjeseci rata 684,35 KM. Skonto sam, "NIKAD NECU IMATI SVOJ STAN".
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
EkspertnaVlada još ekspertnijeg Zeljkovića donosi ekspertne zakone, ma nemoj! Sutra ćemo čitati kako su sebi kupili po koji stančić, PO ZAKONU, naravno, a kako drugačije!?
Jeste, zašto bi oni bili drugačiji od Slagumdžije koji je "dobio" stan od fakulteta, koji nikad nije otplatio. Misliš da se oni neće ugraditi u sve što se "donosi"? Pa ovdje već decenijama vrijedi pravilo, da se političari zalažu samo sa projekte nakon potvrdnog odgovora IMT (imal mene tu)? Sjetimo se davanja stana Brankoviću od strane Bičakčića, odnosno dijeljenja para u čemu je učestvovao i Čović? Pa šta je bilo? Pojeo vuk magare. Koja razlika jel Zeljković ili Meljković ili peti ili deseti, oni SVI KRADU I ZALAŽU SE ZA SEBE, A NE ZA TEBE ILI ZA MENE. KAD ĆETE TO SHVATITI?
Njima nekretnine svakako "s neba" padaju vec decenijama
PRIKAŽI ODGOVORE (1)