Privreda
0

Četvrti pokušaj prodaje pilane u Šujici

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Temeljem Odluke Skupštine vjerovnika šujičke pilane DI "MM Šujica – Tomislavgrad“ d.o.o. stečajni upravitelj je četvrti put oglasio javnu prodaju imovine inače stečajnog dužnika usmenim nadmetanjem koje će se održati 7. februara 2016. godine s početkom u 12 sati u upravnoj zgradi ovog društva koja se nalazi u Šujici.

Prema podacima iz oglasa, upravna zgrada Pilane u centru Šujice sa garažama od 350 kvadrata prodaje se za 70.000 KM, dok se proizvodni pogoni i građevinski objekti pilane, inače smješteni na drugoj lokaciji, prodaju po cijeni od 900 000 KM.

Proteklih godina objavljena su tri tendera odnosno oglašavanja za prodaju gdje nije bilo zainteresiranih kupaca dok je cijena cijelog kompleksa u jednom tom oglašavanju od početka prošle godine bila 1,75 miliona KM te je u trećem pokušaja pala na 1.150.000 KM.

Sadašnja početna cijena od 970.000 KM, po riječima vjerovnika je za trećinu čak manja od procijenjene vrijednosti s tim da ukupna potraživanja vjerovnika iznose oko 1.400.000 KM, gdje većinu čine bivši zaposleni radnici.

Upravo je spor između radnika i bivšeg vlasnika oko isplate potraživanja iz radnog odnosa doveo do proglašenja stečaja ove pilane u 2010. godini, kao i dosadašnjih neuspješnih prodaja ovog proizvodnog drvnog kompleksa.