Privreda
47

Brandiranje: Google može pomoći, od YouTubea se može zaraditi, a 12. juna saznajte kako

Klix.ba
U Sarajevu će 12. juna biti održana peta Branding konferencija, jedini događaj u Bosni i Hercegovini koji okuplja eksperte sa specijaliziranim znanjima u poljima brandinga, marketinških komunikacija i medija.
Vesna Beganović
Vesna Beganović
Na Branding konferenciji bit će predstavljeni novi pristupi brandingu, kao što su mogućnosti kroz digitalne platforme poput pametnih telefona.

"Do sada u BiH nismo imali priliku saznati 'iz prve ruke' kako Google može pomoći našim brandovima da na globalnom nivou pronađu prilike za razvoj biznisa. Koje su mogućnosti kapitalizacije kvalitetnog videosadržaja i praćenja uspješnosti kampanja? Kako možete postati partner YouTubea i početi zarađivati od relevantnih oglasa? U regionalnom panelu ćemo govoriti o pričama brandova koje koriste potrošačima", rekla je za Klix.ba Vesna Beganović, autorica projekta Branding konferencija.

Na konferenciji će biti riječi i o tzv. millennialsima, tj. pripadnicima generacije rođene od 1980. do 2000. godine.

"Predstavnici millennials generacije su nemilosrdni prema brandovima. To je generacija rođena u vremenu u kojem je internet prirodno okruženje, komunikacija sa njima je izuzetno zahtjevna i imaju velika očekivanja od brandova. Zato je sadržaj za ovu generaciju od presudnog značaja. Oni su naučili kako da ignoriraju podatke koje brandovi šalju, dosadne PR priče, statistike i riječi hvale o brandu ne priznaju. Vizualno, dobro dizajnirano je od presudnog značaja", objasnila je Beganović.

Razvoj domaćih brandova i njihov pristup potrošačima Beganović ocjenjuje nedovoljnim zbog nekorištenja očiglednih potencijala.

"Mogu imati puno više benefita ukoliko svoje brandove pozicioniraju u nišama u kojima ima prostora za razvoj, a ne u dijelu gdje kopiranjem tuđih marketinških strategija pokušavaju izgraditi vlastiti brand. Kako bi pomogli bh. kompanijama da unaprijede funkcije marketinga i brandinga u kompanijama u sektoru proizvodnje i prerade hrane u Bosni i Hercegovini, Via Media uz pomoć agencije Luna i projekta Market Makers organizirat će besplatnu radionicu 'Stvaranje jakih brandova u prehrambenom sektoru'", rekla je Beganović.

Prema njenim riječima, razlike između razvoja brandova u BiH, Hrvatskoj i Srbiji itekako postoje jer Hrvatska i Srbija imaju puno više brandova koji su odavno zauzeli regionalne pozicije.

"Udio lokalnih brandova u spomenute dvije zemlje je puno veći među top 50, nego što je to slučaj u BiH. Tajna leži u autentičnosti i diferencijaciji koju možemo pronaći kod naših brandova, zbog kojih ćemo biti interesantniji tržištu. Vjerujem da možemo izgraditi snažne brandove koji mogu napraviti sjajne rezultate i van granica BiH", kazala je Beganović napomenuvši da i u BiH postoje dobri primjeri brandinga.

"Naši dobri primjeri su Sarajevski kiseljak, Violeta, Vispak, Vinarija Čitluk, naravno i brandovi Grad Sarajevo, Sarajevo Film Festival, Jaaz Festival, Demo fest Banjaluka, kao i pojedinci kao što su Amira Medunjanin, Danis Tanović, Jasmila Žbanić, Edin Džeko, Mirza Teletović i drugi, koji su svojim radom učinili da se sazna za našu zemlju u puno ljepšem svjetlu", zaključila je Beganović.

Branding konferencija će se održati u Sarajevu, 12. juna, u Vijećnici, s početkom u 09:00 sati. Za više informacija o predavačima, programu i kotizacijama saznajte na www.branding.ba