Veliki potencijal
34

Bičakčić: Kinezi najveći investitori u bh. obnovljivu energiju, problem će biti kapacitiranost mreže

B. R.
Foto: Shutterstock/FENA
Foto: Shutterstock/FENA
Predsjednik Bh. komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE Edhem Bičakčić je u izjavi za Klix.ba govorio o tome iz kojih država dolaze investicije u obnovljive izvore energije Bosne i Hercegovine.
Istakao je da po ovom pitanju u cijeloj zemlji prednjače kineski investitori, prvenstveno u izgradnji vjetroelektrana.

"U Federaciji Bosne i Hercegovine oni završavaju veliki vjetropark u Livnu snage 84 megavata. To je investicija od 84 miliona eura. U pripremi imaju vjetropark Škadimovac u Glamoču - finalizira se projektna dokumentacija. To je postrojenje snage 110 megavata. Pokazuju interes za velike solarne parkove, ali nisam primijetio konkretnu realizaciju tih projekata", naglasio je.

Kineski ambasador u Bosni i Hercegovini Ping Ji je nedavno posjetio gradilište vjetroelektrane u Livnu, a koju gradi konzorcij kineskih kompanija Powerchina resources.

Prema Bičakčićevim riječima, osim Kineza, u FBiH je prisutna austrijska kompanija Kevag koja ima nekoliko projekata vjetroparkova na Vlašiću i Ivan Sedlu te ima solarne elektrane. Napomenuo je da su kineski investitori znatno angažovani na iskorištavanju hidropotencijala u Republici Srpskoj.

"Kinezi u RS-u rade na hidroelektranama u različitima aranžmanima sa entitetskom vladom. U pojedinim slučajevima je riječ o kreditnim sredstvima, a u nekim drugim slučajevima je riječ o njihovim investicijama. Mađari imaju ugovore za solarne elektrane u Trebinju. To je ono što je meni poznato, što je operativno i na čemu se radi u ovoj godini", kazao je.

Napomenuo je da je u pripremi veliki broj projekata solarne energije snage 50 megavata i više. Kako je izjavio, na tome uglavnom rade domaće firme, ali još nije poznato ko će biti realizator tih investicija.

Komentirao je i predloženi set zakona za koje se očekuje da će se njima olakšati građanima i kompanijama da grade solarne i vjetroelektrane u FBiH.

Podsjetio je da su ti zakoni godinama u pripremi, a da ih drugi entitet već duže vrijeme primjenjuje te da zbog toga ima zamah u investicijama u obnovljive izvore energije (OIE). Ukazao je šta će biti najveći problem.

"Najveći problem će biti kapacitiranost mreža, kako prenosne mreže za velike projekte, tako i distribucijske mreže. Potrebno je pokrenuti investicijske projekte, a nema ih na nivou Elektroprijenosa, ni na nivou elektroprivreda", rekao je Bičakčić.

Također je podsjetio da su obnovljivi izvori energije prilika koja se još nije iskoristila.