Privreda
20

Afera Tuš: Većina bh. institucija šuti, VTK apeluje na zaštitu domaćih firmi

Piše: I. P.
O aferi Tuš do sada su se oglasili SIPA, Federalna uprava za inspekcijske poslove, Trgovinska komora Slovenije i Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

U posljednjih 20 dana Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK) je institucijama u našoj zemlji i Sloveniji proslijedila informaciju o opravdanoj sumnji da se radi o privrednom kriminalu sa ciljem pokušaja prevare više od 600 domaćih kompanija.

Kako tvrde iz VTK, na njihov apel još uvijek nije odgovoreno iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, entitetskih vlada i inspekcija, Uprave za indirektno oporezivanje, Predsjedništva BiH i Ambasade Slovenije.

Oštećene kompanije prave obrt na godišnjem niovu između 1,5 i 2 milijarde KM, zapošljavaju više od 6000 uposlenika i u budžet ove zemlje po raznim osnovama uplaćuju skoro 500 miliona KM.

VTK podsjeća da su Tužilaštvu Bosne i Hercegovine još 23. oktobra 2014. godine oštećena privredna društava u BiH podnijela krivične prijave protiv Mirka Tuša, Milana Mlinara, Branka Cokana, Vida Habjana, te protiv njihovih preduzeća u BiH - TUŠ d.o.o. Bihać i TUŠ Trade d.o.o Bihać, sa osnovanom sumnjom da su počinili nekoliko krivičnih djela organizovanog kriminala.

"Iako su tokom svog poslovanja u proteklih godinu dana ostali dužni bh. dobavljačima više od 20,6 miliona KM, a na prijedlog oštećenih kompanija za sastanak sa ovlaštenim predstavnikom osnivača Tuša nikada se niko nije javio, te sudeći prema aktivnostima koje rukovodstvo i vlasnik Tuša provode, očigledno je da u ovom slučaju TUŠ nema namjeru izmiriti svoje finansijske i zakonske obaveze prema dobavljačima i državi, te putem proglašavanja stečaja firme Tuš Trade d.o.o.Bihać pokušava 'na mala vrata' da se izvuče sa nelegalno ostvarenom ogromnom dobiti", rečeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

VTK još jednom poziva Tužilaštvo BiH i sve nadležne organe i institucije u BiH da najozbiljnije shvate ovaj slučaj i po hitnom postupku poduzmu sve zakonom propisane radnje na utvrđivanju stvarnih činjenica.

Podsjećamo, nakon sastanka održanog početkom novembra, VTK je stao iza zahtjeva domaćih dobavljačkih kompanija da se preispita odlazak slovenskog maloprodajnog lanca Tuš sa bh. tržišta.

Čelnici oštećenih firmi koje su poslovale sa Tušem tvrde da su slovenski vlasnici oštetili državu te bh. radnike i firme. Također, Tuš je optužio domaće kompanije da su odbijale vršiti svoj dio posla, dok čelnici spomenutih kompanija to pravdaju neisplaćivanjem dostavljene robe.