biznis
5

Previše moći na jednom mjestu: Političari protiv spajanja AT&T-a i Time Warnera

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Bernie Sanders, donedavni suparnik Hillary Clinton u utrci za demokratskog kandidata za predsjednika SAD-a, smatra da država ne smije dozvoliti spajanje AT&T-a i Time Warnera.

Sanders je putem društvenih mreža kritikovao kupovinu medijskog konglomerata Time Warner, a koju će uskoro obaviti najveći provajder komunikacijskih usluga u Sjedinjenim Američkim Državama – AT&T. Cijena se kreće oko 78 milijardi eura.

Ipak, Sanders smatra da će sjedinjenje dva diva uzrokovati povećanje cijena i manje izbora za američke građane.

"Prekinite spajanje AT&T-a i Time Warnera", napisao je američki senator na svom Twitter profilu, prozvavši samog predsjednika Baracka Obamu, čime se pridružio značajnom broju političara i javnih ličnosti koje se protive sjedinjavanju velikih i moćnih kompanija.

Kupovina je dogovorena pristankom upravnog odbora obje firme, ali sada ostaje da ju konačno odobre i vlasti SAD-a kroz regulaciju na saveznom nivou. Pored Sandersa, kupovinu je kritikovao i republikanski kandidat za predsjednika Donald Trump, a zamjerku je između redova uputio i Tim Kaine, kandidat za potpredsjednika države ukoliko Hillary Clinton odnese pobjedu.

Kupovina je problematična iz prostog razloga što bi se radilo o koncentriranju moći jedne kompanije. Naime, Time Warner je vlasnik studija Warner Bros, magazina Time, televizija CNN i HBO te cijelog niza drugih poznatih medijskih kuća.

Ukoliko AT&T kupi Time Warner, bit će to jedno od najvećih kreiranja jedinstvene kompanije koja će prodavati i kontrolisati provajderske usluge i medijski sadržaj.

AT&T će Time Warneru platiti odštetu od 460 miliona eura ukoliko kupovina ne bude usvojena u Washingtonu.