Kakav apsurd
23

AT&T se hvali 5G mrežom u 19 gradova SAD-a, ali još nema mobitela koji je podržava

Klix.ba
Foto: Dallas Morning News
Foto: Dallas Morning News
Američka kompanija AT&T među prvima je pokrenula 5G mrežu u čak 19 gradova širom SAD-a, ali najveći apsurd jeste što na tržištu još uvijek nije dostupan mobitel koji može koiristiti ovu mrežu.

Jedina dva pametna uređaja koja će Amerikancima u ovoj godini omogućiti povezivanje sa 5G mrežom će biti ekskluzivni Samsung Galaxy S10 5G mobitel, čiji datum predstavljanja još nije siguran, te ekskluzivni LG V50 za kojeg također nije sigurno kada stiže na tržište.

Međutim, to ne sprečava AT&T da i dalje radi na razvoju 5G mreže.

"Sada postoji 19 gradova širom zemlje gdje je AT&T jedini operater koji obezbijeđuje usluge 5G mreže za poslovne objekte i druge potrošače, čime je daleko ispred konkurencije", navodi se u saopćenju američke kompanije.

AT&T obećava korisnicima da će dobiti pristup 5G mreži na Samsungovom Galaxyju S10 nekad prije početka ljeta, kao i da će još jedan Samsungov uređaj do kraja godine imati pristup 5G mreži. Pretpostavlja se kako bi to mogao biti predstojeći Samsung Galaxy Note 10.

Međutim, jedini uređaj koji do tada može pristupiti 5G mreži je Netgear Nighthawk 5G hotspot. Uređaj je dostupan samo poslovnim partnerima AT&T-a, ali ne i u trgovinama.

Podsjećamo, kompanije T-Mobile i Verizon također su obećale kako će početi isporučivati 5G mrežu 2018. i 2019. godine.

5G mreža američke kompanije izgrađena je na najnovijim standardima usaglašenim na sastanku u Lisabonu polovinom decembra 2017. godine. Uz ovu mrežu AT&T će osigurati brzinu konekcije do 100 Mbps za preuzimanje i 50 Mbps za upload.