biznis
0

Predstavljen sajam "BAU 2011." u Sarajevu

FENA
Predstavništvo njemačke privrede u BiH organiziralo je danas u Sarajevu prezentaciju sajma arhitekture, građevinskih materijala i sistema "BAU 2011." na kojem se očekuju i posjetioci iz BiH.

Sajam će biti održan od 17. do 22. januara na prostoru novog Minhenskog sajma, a organizator je Messe München GmbH.

Za projektante, arhitekte i građevinske inžinjere sajam BAU se u proteklim godinama razvio u najbolju informacionu i komunikacionu platformu. Održava se svake dvije godine, a 2009. je imao 212.000 posjetilaca od kojih je svaki peti dolazio iz inostranstva.

"Na predstojećem sajmu učestvovat će 2.000 izlagača, a što se tiče posjetilaca naš je cilj da se taj broj poveća, posebno učešće stranih posjetilaca", izjavio je direktor minhenskog sajma Reinhard Pfeiffer dodajući da ove godine među izlagačima nema bh. kompanija, ali da se nada njihovom učešću na narednim sajmovima.

Najviše izlagača na sajmu BAU tradicionalno imaju Austrija, Italija i Švicarska i tako će biti i u 2011.

Osnovne teme sajma BAU 2011. su održiva gradnja, gradnja prilagođena svim generacijama, istraživanje i inovacije te obrazovanje i usavršavanje.

Kompanija Alukonigstahl, kako je kazao njen direktor Adnan Velić, svojim poslovnim partnerima već peti put nudi mogućnost organizovanog odlaska na ovaj sajam.

Kemal Grebo, predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo, u čijim prostorijama je održana prezentacija, kazao je da se kao posebno zanimljiva tema na sajmu izdvaja energetska efikasnost. On je podsjetio da je u okviru projekta povećanja energetske efikasnosti, koji finansira Evropska unija pri ovoj komori formiran Centar za energetsku efikasnost.